Koning Willem-Alexander opent vernieuwde Emma Kinderziekenhuis AMC

Koning Willem-Alexander opent vernieuwde Emma Kinderziekenhuis AMC

30 september 2015

Koning Willem-Alexander opent vernieuwde Emma Kinderziekenhuis AMC

Zijne Majesteit de Koning opent woensdagmiddag 7 oktober 2015 het vernieuwde Emma Kinderziekenhuis AMC in Amsterdam. De opening is het hoogtepunt van het programma rond het 150-jarig bestaan van het academisch kinderziekenhuis. Het Emma Kinderziekenhuis combineert complexe medische zorg voor ernstig zieke kinderen met intensieve psychosociale begeleiding en helpt (chronisch) zieke kinderen om een zo volwaardig mogelijk leven in de maatschappij te krijgen.

Taart eten met de koning, een ontmoeting met een Olympische sportheld of een balletje trappen met de spelers van Lucky Ajax op een gloednieuw Cruijff-court. Op 7 oktober ziet de dag er wat anders uit voor de patiëntjes van het Emma Kinderziekenhuis AMC. De 150e verjaardag van het Emma en de officiële opening van het vernieuwde kinderziekenhuis door de koning bieden een mooie gelegenheid om de kinderen extra in de watten te leggen.

Door de verbouwing biedt het academisch kinderziekenhuis meer privacy en voorzieningen aan de patiëntjes en hun ouders. Het ziekenhuis begeleidt de kinderen, maar ook hun ouders, broers en zussen hoe zij in het ziekenhuis en thuis met de ziekte kunnen omgaan. Vooral bij langdurige en herhaalde opnames is het van belang dat kinderen de aansluiting niet verliezen met thuis, school en vrienden. Het vernieuwde Emma Kinderziekenhuis AMC heeft daarom ook een school, bioscoop en theater, een educatieve dienst, een infotheek en een instructiecentrum. Heel belangrijk, vindt professor Hans van Goudoever, hoogleraar Kindergeneeskunde en hoofd van het kinderziekenhuis: “Wij willen dat het gewone leven gewoon doorgaat in het ziekenhuis. Les krijgen, naar de bioscoop gaan, pre-loopbaanbegeleiding. Kinderen mogen bij ons kind zijn, ook al zijn ze ziek.”

Het Emma Kinderziekenhuis besteedt veel aandacht aan de omstandigheden waardoor patiëntjes, ondanks ziekte en behandeling en eventuele beperkingen, zich kunnen ontwikkelen tot gelukkige volwassenen die een normaal leven kunnen leiden. Volgens Hans van Goudoever is er in de loop van de tijd dan ook veel veranderd voor ernstig zieke kinderen: “Maar liefst 80 tot 90 procent van de kinderen die dertig jaar geleden nog overleden aan hun ziekte, bereiken vanwege de goede medische zorg nu de volwassen leeftijd. Maar dit succes heeft een keerzijde: die groeiende groep van kinderen kan prima leven met hun ziekte, maar lang niet altijd genezen. Wij vinden het belangrijk om juist daar aandacht aan te geven.”

De officiële opening van het vernieuwde Emma Kinderziekenhuis AMC wordt verricht door Koning Willem-Alexander. Tijdens zijn bezoek krijgt de Koning een rondleiding door het academisch kinderziekenhuis dat multidisciplinaire zorg biedt aan kinderen, van vroeg geborenen tot jong volwassenen. Daarnaast is er een afdeling Kinderoncologie, een Intensive Care Kinderen en een afdeling Neonatologie voor (veel) te vroeg geborenen. In de afgelopen vijf jaar hebben de meeste afdelingen een complete metamorfose ondergaan. Het Emma grijpt deze bijzondere verjaardag aan om een internationaal toonaangevende Intensive Care Neonatologie te realiseren en dus extra te investeren in de zorg voor ernstige zieke pasgeboren kinderen en veel te vroeg geboren kinderen. Hiervoor is het nodig dat de faciliteiten van de Intensive Care Neonatologie worden vernieuwd en dat de afdeling mogelijkheid krijgt voor extra wetenschappelijk onderzoek. Het Emma hoopt in drie jaar tijd via fondsenwerving een extra bedrag van vijf miljoen euro bijeen te halen.

Over het Emma Kinderziekenhuis AMC

In 1865 werd het eerste kinderziekenhuis in Amsterdam door dr. De Ranitz opgericht, een zaal met zes houten kribben in het voormalige Engelse Weeshuis. Als snel volgde de verhuizing naar het grotere gebouw aan de Sarphatistraat. Koningin Emma werd in 1899 beschermvrouw van het Emma Kinderziekenhuis. In 1988 werd het Emma Kinderziekenhuis onderdeel van het AMC in Amsterdam-Zuidoost. Nu, 150 jaar later, is het Emma Kinderziekenhuis AMC uitgegroeid tot een van de beste academische kinderziekenhuizen ter wereld. Het Emma heeft in de afgelopen 150 jaar ruim 1,5 miljoen kinderen geholpen: een kwart van deze kinderen kwam uit de regio Amsterdam, de anderen elders uit het land of zelfs uit het buitenland. Er worden jaarlijks 9.000 kinderen opgenomen, van wie de helft voor een dagopname. Op de polikliniek komen per jaar 35.000 kinderen. Tot 15 november 2015 is er een tentoonstelling in het Stadsarchief over de geschiedenis van 150 jaar kinderzorg in Amsterdam.

Ga voor meer informatie naar www.steunemma.nl of volg Emma op Twitter via @steunemma, #emma150jaar en op Facebook: Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis AMC