FNV-bestuurder Mariette Patijn spreekt stakers DSV toe


* 07-10-2015
* Ron Sinnige
* 0

Wat: aanmoedigingstoespraak Mariette Patijn Waar: DSV Solutions, Durbanweg 31, Amsterdam wanneer: donderdag 8 oktober, 10.30 uur

Achtergrond
Medewerkers van logistiek bedrijf DSV Solutions staken. Ze eisen een flinke loonsverhoging. Ook eisen ze meer vaste banen voor de steeds groter wordende groep uitzendkrachten.

Looneis
De werknemers eisen een verhoging van hun maandsalaris met EUR 100,- euro per 1 april 2015 en nogmaals EUR 100,- extra vanaf april 2016. Deze looneis, in centen in plaats van procenten, is nodig om de loonachterstand met andere logistieke dienstverleners in te lopen. Eind 2012 heeft op verzoek
van DSV de AWVN een benchmark uit laten voeren. Daaruit bleek dat de lonen bij DSV Solutions gemiddeld tien procent lager liggen dan bij andere logistieke dienstverleners.

Terugdringen flexibele schil
Ook eisen de leden in het ultimatum dat er meer uitzendkrachten een vaste baan krijgen. Mocht DSV het ultimatum naast zich neerleggen, dan volgen er - net als in 2013 - acties. In 2013 werd er na vijf stakingsdagen een cao afgedwongen. De lonen stegen door de acties in 2013 en 2014 met totaal
5%. Ook werden toen afspraken gemaakt om de doorgeschoten flexibele schil terug te dringen. Helaas kwam er van deze afspraken niks terecht. Dat is een van de redenen dat de werknemers het nu echt zat zijn.

DSV Solutions is onderdeel van DSV, een internationaal, beursgenoteerde onderneming met de hoofdvestiging in Denenmarken. In Nederland werken er voor DSV Solutions 1.365 medewerkers, waarvan 573 op flexibele basis.

De logistieke dienstverlener heeft vestigingen in Amsterdam, Moerdijk, Venray, Venlo, Beek / Maastricht en `S-Heerenberg.