Europese beurs voor studie naar verrijkte voeding & spiertraining vo..


Europese beurs voor studie naar verrijkte voeding & spiertraining voor IC-patienten

7 oktober 2015

Bij de behandeling van ernstig zieke patienten is optimale voeding cruciaal. Op de Intensive Care (IC) voor volwassenen van VUmc is voeding al jaren een speerpunt.

Intensivist drs. Sandra Stapel doet onderzoek naar het verbeteren van de voeding en conditie van IC-patienten. Op 7 oktober ontvangt zij hiervoor een Europese beurs op het European Society Intensive Care Medicine (ESICM) congres in Berlijn. Zij doet onderzoek naar het effect van met eiwit
verrijkte voeding in combinatie met spiertraining, voor het behoud van spiermassa bij IC-patienten. Dit onderzoekt verricht het IC-team - onder leiding van prof. dr. Heleen Oudemans-van Straaten - samen met fysioloog Coen Ottenheijm van VUmc. Hij zal de spiervezels van patienten analyseren.

Op de IC is behoud van spiermassa van groot belang, omdat verlies van spiermassa gerelateerd is aan moeilijke ontwenning van de beademing en hogere sterfte. Hopelijk zal ook deze studie bijdragen aan het herstel en een betere conditie bij ontslag van IC-patienten over de hele wereld.

bron: Origineel