Geen milieuknelpunten meer in duurzame provincie

Minder afval, minder lawaai, minder energie

De komende twee jaren komt er stil asfalt bij 170 woningen die langs een provinciale weg staan. Voedselbanken krijgen zonnepanelen en 25 woningen langs provinciale wegen krijgen geluidsisolatie. Deze en nog meer maatregelen staan in het provinciale milieuprogramma 2015-2016. Daarin zijn hergebruik van grondstoffen en duurzame brandstoffen belangrijke thema's om tot een schoner Fryslan te komen. In totaal bevat het uitvoeringsprogramma van het Frysk Miljeuplan 2015-2016 vijf doelen.

Milieuknelpunten

Een van de doelen is de milieuknelpunten te verminderen. Een belangrijk knelpunt is geluid. Dat speelt vooral langs provinciale wegen. 25 woningen hebben een geluidoverlast van meer dan 68dB. Die krijgen geluidsisolatie. Langs 170 woningen waar het geluidsniveau tussen 65 en 68dB is, komt stil asfalt. Dat is onder andere op de N354, de N369 en de N380.

Minder afval

De provincie wil dat particulieren en bedrijven minder energie verbruiken en minder afval produceren. Met de Friese Grondstoffenagenda zet de provincie in op voorkomen van verspilling en hergebruik van grondstoffen. Met deelname aan de Uitmarkt vraagt ze bijvoorbeeld aandacht voor voedselverspilling. In 2016 zal de provincie weer op de Uitmarkt te vinden zijn.

Ook voedselbanken werken aan minder voedselverspilling. Zij zouden hun aanbod sterk kunnen verbeteren als ze koelruimte zouden hebben. Door voedselbanken te voorzien van zonnepanelen, kunnen zij die koelruimte realiseren zonder hoge energiekosten. Dat is goed voor mens en milieu. In de komende periode wordt met crowdfunding het benodigde geld binnengehaald.

In dorpen worden kringlopen gesloten bijvoorbeeld met behulp van kringloopcentra, repair cafes en stads- en dorpstuinen. Drie dorpen doen de komende periode mee: Gytsjerk/Oentsjerk, Eastermar en Koudum. Die dorpen streven naar een reductie van het huishoudelijk afval met 25%.

Duurzame brandstoffen

Ter bevordering van duurzaam zet de provincie in eerste instantie in op groengas - dat is gas uit vergisting van mest en (groen)afval - en LNG, vloeibaar aardgas. LNG geldt nu als milieuvriendelijkere vervanger voor diesel en groengas als duurzaam alternatief voor aardgas. Met een subsidieregeling kan een flinke stimulans ontstaan voor de groei van het aantal duurzame auto's in Fryslan. Dat geldt ook voor de uitbreiding van het aantal tankstations voor groengas. De provincie gaat kijken of zo'n subsidieregeling realiseerbaar is. Ook gaat ze kijken of ze bermgras kan gebruiken als biomassa voor energieopwekking.

Duurzaamheid als norm

Gedeputeerde Michiel Schrier van duurzaamheid en milieu is blij met het programma. "Het levert een flinke impuls aan een duurzaam evenwicht in Fryslan. We zijn goed op weg naar wat we noemen de biobased economy, waarin we niet meer afhankelijk zijn van fossiele grondstoffen, maar gebruik maken van biomassa. Duurzaam wordt de norm in Fryslan, wat mij betreft."

In totaal bedragen de kosten van het totale uitvoeringsprogramma 1.956.000,- euro.