Vloeiweidedrama herdacht


Afgelopen zondag heeft de jaarlijkse Vloeiweide-herdenking plaatsgevonden in Rijsbergen. Het was wederom een indrukwekkende bijeenkomst, met veel belangstellenden.

Stille tocht herdenking Vloeiweide

Burgemeester Poppe-de Looff sprak onderstaande speech uit.

Dames en heren, jongens en meisjes,

We leven in roerige tijden. In vele landen in de wereld is sprake van geweld en onveiligheid. Vaders, moeders, ouderen en kinderen zijn daar de dupe van. Mensen, zoals u en ik, ontvluchten huis en haard, gedwongen door omstandigheden die zij niet hebben veroorzaakt en niet kunnen beinvloeden.
De verschrikkelijke beelden op televisie maken diepe indruk op ons allemaal. Ons medeleven gaat uit naar de mensen die in deze omstandigheden hun weg moeten vinden. Toespraak burgemeester Poppe-de Looff

Helaas is geweld van alle tijden. Op 4 oktober 1944 voltrok zich hier, op de Vloeiweide in Rijsbergen, een drama. Een drama waarbij mensen die zich sterk maakten voor onze vrijheid, hun leven gaven. En hoewel velen van ons toen nog niet eens geboren waren, weten we allemaal wat zich hier heeft
afgespeeld.

Dit jaar, 2015, is het 71 jaar geleden dat het drama op de Vloeiweide plaatsvond. In 1948 werd een monument ter nagedachtenis aan de verzetsstrijders opgericht. Op de plaats van de boswachterswoning, de plaats waar de verzetsstrijders en leden van de familie Neefs werden gedood.

De eerste officiele herdenking was in 1946. In de jaren zeventig besloot het Comite tot Herdenking van de Vloeiweide tot het houden van een Stille Tocht, zoals we die zojuist ook hebben gelopen. Het Comite werd in 1976 formeel een stichting die jaarlijks de herdenkingsplechtigheid organiseert.

Al sinds mijn benoeming in 2007 tot burgemeester van de gemeente Zundert ben ik betrokken bij deze herdenking, en vanaf vorig jaar formeel ook als bestuurslid van de stichting.

Het herdenkingsbord op de Vloeiweide is een blijvende herinnering aan het drama. Het doet ons stilstaan bij vrijheid en veiligheid, en we beseffen ons eens te meer hoe dankbaar we daarvoor moeten zijn en blijven.

Niet alleen u en ik, als inwoner van de gemeente Zundert of omwonende, maar ook toeristen die hier wandelen en fietsen, staan er even bij stil. Ik hoop dat zij het verhaal doorvertellen, zodat de kennis over het Vloeiweidedrama zich blijft verspreiden. En dat ook anderen zich realiseren hoe
belangrijk vrijheid en veiligheid zijn.

Dat wij hier ook dit jaar weer samen op de Vloeiweide staan, met onze gedachten bij de gevallenen en hun nabestaanden, vervult mij met trots. Dit is de kracht van onze gemeenschap: de betrokkenheid en de saamhorigheid. Die laten we zien bij vreugde, maar ook bij verdriet.

De jongere generaties zijn actief betrokken bij het levend houden van de herinneringen aan het Vloeiweidedrama. In 1985 werd het Vloeiweide Monument geadopteerd door leerlingen van de St. Bavoschool uit Rijsbergen. Afgelopen vrijdag bezocht wethouder Aarts deze school, en zag hij hoe de
leerlingen van groep 8 de adoptie van het Monument hebben overgedragen aan de leerlingen van groep 7. Een waardevolle traditie, die, naar ik hoop, nog lang zal voortduren.

De leerlingen hebben gedichten gemaakt die rondom ons op de bomen zijn bevestigd. Ik nodig u uit om deze gedichten zo dadelijk te lezen en wil alle leerlingen bij deze van harte bedanken voor hun bijdrage.

Ik ben blij dat u hier vandaag aanwezig bent. Om samen te herdenken, te overdenken en om nooit te vergeten. Uw aandacht en interesse benadrukken eens te meer het belang van deze herdenking.

Hiermee komen we aan het eind van de Vloeiweide-herdenking 2015. U bent van harte uitgenodigd in de Koutershof waar de koffie voor u klaar staat.

Dank u wel.

Veel belangstelling bij herdenking Vloeiweide