Straffen geeist tegen verdachten van straatroof


5 oktober 2015 - Arrondissementsparket Den Haag

De officier van justitie heeft maandag 5 oktober straffen geeist tegen drie jongens die verdacht worden van het plegen van straatroven in Den Haag en Rijswijk. De slachtoffers, vijf jongens tussen de 12 en 15 jaar oud, werden eind januari en begin februari gedwongen om hun telefoons en geld af
te staan. Ook werden fietsen gestolen van enkele aangevers. Na onderzoek konden meerdere jongens worden aangehouden. Drie daarvan moesten maandag voor de kinderrechter verschijnen.

Eisen tegen de verdachten
Een (nu) 16-jarige jongen uit Den Haag hoorde voor de betrokkenheid bij vier straatroven en een belediging de volgende strafeis tegen zich eisen: 170 dagen gevangenisstraf waarvan 120 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar en bijzondere voorwaarden waaronder meldplicht bij
jeugdreclassering en 140 uur werkstraf. Daarnaast moet hij wat de officier van justitie in totaal EUR1.250,- vergoeden aan vijf slachtoffers van de straatroven.

Een (nu) 17-jarige jongen uit Den Haag was volgens de officier van justitie betrokken bij vier overvallen. Zij eiste tegen hem 154 dagen gevangenisstraf waarvan 120 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar met bijzondere voorwaarden, een werkstraf van 80 uur en dat hij in totaal
EUR 1.133,32,- moet betalen aan vijf slachtoffers.

Tegen een medeverdachte van (nu) 16 jaar uit Den Haag, die wordt verdacht van betrokkenheid bij twee straatroven, eiste de officier van justitie 111 dagen gevangenisstraf waarvan 90 dagen voorwaardelijk met bijzondere voorwaarden, 60 uur werkstraf en dat hij EUR 246,- betaalt aan twee
slachtoffers.

De straatroven
Eind januari en begin februari van dit jaar werden er vlak na elkaar vier straatroven gepleegd in Den Haag. Een van de slachtoffers, een 14-jarige jongen had op het moment dat hij werd overvallen twee gebroken armen. Vier jongens kwamen op de Dankertstraat op hem af en zeiden dwingend dat hij
moest meelopen. Zij duwden hem en vroegen om geld. Ook werd de jongen tegen zijn enkel geschopt waardoor hij op de grond viel. De jongens gingen er uiteindelijk vandoor met de telefoon en fietssleutel van het slachtoffer.

Een andere jongen werd diezelfde dag op de 2e Schuytstraat door een van de verdachten van zijn telefoon beroofd terwijl de overige drie jongens op de hoek van de straat op de uitkijk stonden.

Op 30 januari werd een 12-jarige jongen aan de Albardastraat beroofd door drie jongens waarvan er een zijn bagagedrager vastpakte en waarna de drie jongens er vervolgens vandoor gingen met zijn mobiel, wat geld en zijn fiets.

De politie startte een onderzoek en de verdachten kwamen naar voren na verklaringen van getuigen, slachtoffers, camerabeelden, telefoongegevens en verklaringen van medeverdachten.

Twee van de drie verdachten die maandag terecht stonden, worden ook verdacht van de straatroof in Rijswijk waarbij twee jongens in het Kruisvaarderspark onder meer met een mes werden bedreigd waarna zij hun telefoons afgaven en waarna hun fietsen werden gestolen.

Een vierde medeverdachte zal op een later tijdstip terecht staan voor deze en andere strafbare feiten.

Donkere dagen
De dagen worden korter, het wordt later licht en eerder donker. In deze periode van donkere dagen vinden er doorgaans meer overvallen en diefstallen plaats. De politie is daarom extra alert. Daders die gepakt worden, kunnen erop rekenen dat het OM hen voor de rechter brengt.

Aanpak
De aanpak van straatroven heeft een hoge prioriteit bij het OM. De impact op slachtoffers is groot en de buit is doorgaans erg laag. Het OM eist in de regel gevangenisstraffen tegen straatrovers en een schadevergoeding voor de slachtoffers. Na het uitzitten van de straf wordt voor
geselecteerde daders waar ernstige zorgen over bestaan door reclassering en andere organisaties gezorgd voor een plan van aanpak met strikte afspraken over toezicht, begeleiding en controles ter voorkoming van recidive.

Deel dit op

*