Wordt de grijze container een papierbak?


Praat mee over veranderingen inzameling afval

Kan de gemeente papier ook aan huis ophalen? Zou het in de rekening schelen als ik moet betalen per container in plaats van een vast bedrag per jaar? De gemeente bereidt zich voor op nieuwe manieren van afval inzamelen om het percentage gescheiden afval te verhogen. Op dinsdag 20 en donderdag
22 oktober zijn er inloopbijeenkomsten. Ieder is welkom om vragen te stellen of zijn mening te geven over de diverse inzamelmogelijkheden.

Afval scheiden moet. Niet alleen voor het milieu of de portemonnee, het is ook een landelijk geldende verplichting om uiteindelijk 75% van al het afval gescheiden in te zamelen zodat het verder verwerkt kan worden.

Castricum scheidt nu ongeveer 60% door onder meer papier, glas, gft en textiel apart aan te bieden.

In Castricum hebben de meeste huishoudens een grijze container voor huishoudelijk restafval en een groene voor gft. Zaken als papier, glas, batterijen, elektronica kunnen inwoners apart wegbrengen naar een container of het afvalbrengstation Schulpstet.

Scheiden moet lonen

Wethouder Leo van Schoonhoven: "Veel scheiden scheelt in de afvalrekening maar we berekenen dit niet door per huishouden. Wie veel afval scheidt, is goed bezig, maar betaalt vaak evenveel afvalstoffenheffing als wie dat niet doet. We willen het scheiden ook belonen. Je kunt denken aan betalen
per container huishoudelijk afval, maar je kunt ook denken aan het makkelijker maken van scheiden door juist herbruikbaar afval aan huis op te halen. Als je je restafval zelf weg moet brengen naar een ondergrondse container, wordt scheiden een stuk aantrekkelijker."

Praat mee

De gemeente heeft verschillende scenario's over het nieuwe inzamelen en legt deze graag aan haar inwoners voor tijdens de inloopbijeenkomsten.

Deze bijeenkomsten zijn op:

* dinsdag 20 oktober tussen 18.30 en 21.00 uur op Schulpstet 17 te Castricum
* donderdag 22 oktober tussen 18.30 en 21.00 uur op de Buurtweg 51 te Akersloot

Meer informatie

Meer informatie over de inloopbijeenkomsten: bij Marjan de Graaf, telefoon 14 0251.