Bladcampagne 2015


Bladcampagne 2015

Binnenkort van start

In het najaar ondervinden veel mensen hinder van vallend blad. Om de overlast en onveiligheid zoveel mogelijk te beperken wordt er binnenkort gestart met het verwijderen van de bladeren op hoofdwegen, fietspaden en in de wijken.

Het verwijderen van het blad van de wegen is voor de verkeersveiligheid en om te voorkomen dat de straatkolken verstoppen. Hoofdwegen en belangrijke fietspaden zijn daarom als eerste aan de beurt. Daarna volgen woonstraten, grasvelden en plantsoenen.

Afgevallen blad is goed voor het bodemleven. Daarom ruimen we alleen waar nodig blad. Van grote stroken bosplantsoen worden alleen de randen grenzend langs wegen geruimd. Uit de smalle groenstroken verwijderen we al het blad.

Vegen en zuigen

Met bladzuigers en veegwagens ruimen we de bladeren van de verharding. Om efficient te werken harken we gelijktijdig de randen van plantsoenen uit. Op plekken waar veel blad ligt, kunt u ook zelf een bijdrage leveren bij het opruimen van de bladeren. Het blad uit de straat mag u op een hoop,
bijvoorbeeld op een grasstrook of in de goot, bij elkaar vegen, zodat de veegploeg het blad eenvoudig mee kan nemen.

Wanneer?

De planning van de werkzaamheden is sterk afhankelijk van weersinvloeden zoals nachtvorst en regen. Ook de soort boom heeft invloed op de wijze van werken. Daarom is vooraf geen exacte planning per wijk of buurt te geven. Het streven is om in de bladvalperiode gemiddeld in 2 of 3 keer in de
woongebieden het blad te verwijderen. Het is mogelijk dat we u vragen uw auto tijdelijk elders te parkeren.

Blad uit uw tuin

Blad uit eigen tuin moet u zelf verwijderen en voor eigen rekening. Indien u hiervoor mogelijkheden heeft kunt u het overtollige blad ook op een composthoop op slaan. De compost kunt u dan gebruiken voor de borders in de tuin.

Bladkorven

In de gemeente Nuenen c.a. worden eind november, verspreid over de hele gemeente, ca. 110 stuks bladkorven geplaatst . Vanwege het frequente en intensieve beheer kunnen wij echter niet op meer plaatsen bladkorven plaatsen. Een lijst van locaties van de korven staat op de website van de
gemeente.

De gemeente heeft haar bladkorvenplan geoptimaliseerd. De locaties zijn zorgvuldig geselecteerd. Verder is er gekeken naar de aanwezigheid van grote gemeentebomen op de locaties, vullingsgraad, vervuiling, vernieling en optimaal gebruik van de bladkorven in de voorgaande jaren.

De bladkorven zijn alleen bedoeld om het bladafval van de openbare wegen en plantsoenen in te deponeren. Het is verboden om:

* Takken of ander afval in de korf te deponeren!
* De korven te verplaatsen!
* Het (bij)plaatsen van eigen korven!

Bij constatering hiervan zullen deze bladkorven worden verwijderd en niet meer teruggeplaatst!

Kerstbomen ophalen na de feestdagen

Dit jaar halen wij voor het tweede jaar de kerstbomen niet meer huis-aan-huis op. Vanaf 2 januari 2016 kunt u uw kerstboom ook in of bij de bladkorf leggen. Voor de hoogbouw locaties kan dit bij de ondergrondse containers. Vanaf 8 januari haalt de gemeente Nuenen de bomen op.