Subsidie voor innovatief en duurzaam platteland


Subsidie voor innovatief en duurzaam platteland

01-10-2015

De provincie Noord-Brabant start op 2 november 2015 als eerste provincie met de uitvoering van het Europese Plattelandsontwikkelingsprogramma 2014-2020 (POP3 Brabant). Europa, de provincie Noord-Brabant en de waterschappen investeren samen ruim EUR 110 miljoen in een innovatief en duurzaam
platteland.

Slaplantje

Foto: Slaplantje onder led licht
Met de POP3-subsidies geven de Brabantse partners een kwaliteitsimpuls aan het Brabantse platteland. Komende jaren komt subsidie beschikbaar voor projecten die bijdragen aan innovatie en verduurzaming van het platteland. Projecten door agrariers, waterschappen en samenwerkingsverbanden van
agrariers met bedrijven en kennisinstellingen.

Innovatie en slimme cross-overs

Innovatie vormt een rode draad in het POP3 Brabant. Met de inzet van de POP3-gelden voor innovatie kiest de provincie Noord-Brabant voor een trendbreuk met het POP2, dat was gericht op brede plattelandsontwikkeling. Het POP3 Brabant is gericht op innovatie vanuit de landbouw en met slimme
cross-overs naar andere sterke sectoren. Innovaties die integraal bijdragen aan de vernieuwing, verduurzaming en omschakeling van de agrofoodsector.

Drie speerpunten

Het programma wordt op 2 november opengesteld voor een bedrag van EUR 7,3 miljoen aan subsidie. Deze eerste tranche betreft de openstelling van drie maatregelen en loopt van 2 november 2015 tot en met 11 december 2015.

Het gaat specifiek om de volgende speerpunten:
1. Kennisoverdracht bodem en water op landbouwbedrijven
2. Innovaties voor precisiebemesting
3. Samenwerking voor innovaties: voor het openstellen en exploiteren van testfaciliteiten

Deze drie maatregelen stimuleren elk de innovatie van de landbouw in verschillende fasen van het innovatieproces: ontwikkeling, eerste uitrol door koplopers en brede uitrol.

Selectie op kwaliteit

Alle POP3-openstellingen volgen een tenderprocedure. Deze is bedoeld om kwaliteitsbeoordeling van de aanvragen beter mogelijk te maken. Projectvoorstellen die binnen het tijdsbestek van de openstellingsperiode zijn ingediend en aan alle subsidie-eisen voldoen, worden in het kader van de
tenderprocedure onderling gerangschikt op basis van de selectiecriteria die onderdeel vormen van de subsidieregeling. Hierdoor ontvangen de projectaanvragen die het meest bijdragen aan het doel van de openstelling subsidie vanuit het POP3 Brabant.

Europese samenwerking

Het Plattelandsontwikkelingsprogramma 2014-2020 is een vervolg op het POP2. Het POP3 voor Nederland is eerder dit jaar vastgesteld door de Europese Commissie. Voor de periode 2014-2020 stelt de Europese Unie door middel van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO) 55
miljoen euro beschikbaar voor projecten in Brabant. Samen met de cofinanciering van de provincie (44 miljoen) en de Brabantse waterschappen (11 miljoen), bedraagt de totale investeringsimpuls ruim EUR 110 miljoen.
POP 3 sluit aan op de thema's Brabant Innoveert, Brabant Vergroent en Brabant Verduurzaamt van het bestuursakkoord Beweging in Brabant.
De provincie Noord-Brabant neemt de uitvoering en het beheer van het POP3 Brabant op zich. Komende jaren zal de provincie besluiten tot meerdere openstellingen ter versterking van het provinciale beleid en dat van de waterschappen.

Meer informatie

Stimulus Programmamanagement, uitvoeringsorganisatie van de provincie Noord-Brabant, is het centrale loket voor het indienen van subsidieverzoeken en de afwikkeling daarvan. De website www.stimulus.nl biedt alle informatie.