Halveer je stroomgebruik


Geplaatst op woensdag 30 september 2015
[IMG]

Energie besparen is een kwestie van doen en laten, zonder dat er investeringen bij komen kijken. Hoe stook je, hoe douch je, hoe doe je de was? Het is vaak een kleine moeite om de dingen anders te doen. En alles samen geeft het een groot effect op je energierekening. Daarom geeft
energiecooeperatie ZummerePower regelmatig bespaartips.

Hoeveel stroom kan jij nog besparen? Een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks 3000 `a 3500 kWh aan stroom (700 `a 800 euro). Dat kan nog stukken lager.

In tien stappen naar een lage stroomrekening

o Koop een zuinige A+++ koelvriescombi in plaats van je 20 jaar oude energieslurper en bespaar jaarlijks 350 kWh. Door je (werkende) 7 jaar oude exemplaar te vervangen door een nieuwe A+++ bespaar je jaarlijks 200 kWh.
o Vervang al je gloeilampen door LED-lampen. Ook als ze nog werken! 15 peertjes vervangen scheelt jaarlijks 250 kWh.
o Voorkom onnodig sluipverbruik door je apparaten (modem, stereo, tv, decoder computer) echt helemaal uit te zetten en bespaar jaarlijks 150 tot 300 kWh.
o Beperk het gebruik van elektrische bijverwarming, zoals vloerverwarming in de badkamer of elektrische kachels en bespaar jaarlijks 350 kWh.
o Doe de `bierkoelkast' in de schuur weg of zet hem alleen aan tijdens de barbecue en bespaar jaarlijks 250 kWh.
o Koop je een nieuwe wasdroger? Neem een zuinige A+++ warmtepompdroger in plaats van de goedkope C wasdroger en bespaar bijna 200 kWh.
o Droog je was de helft van het jaar aan de waslijn, ook als je een wasdroger hebt. Had je nog een oude C-label wasdroger? Dan bespaar je jaarlijks 125 kWh.
o Was op 30 graden en met volle trommel en bespaar jaarlijks bijna 100 kWh. Gemiddeld is de wasmachine maar voor twee derde gevuld!
o Zet de vaatwasser op het eco programma en laad de vaatwasser zo vol mogelijk en bespaar ruim 100 kWh.
o Heb je een waterbed, een tropisch aquarium en een beertender? Als je de die wegdoet, bespaar je ongeveer evenveel als met de bovenstaande 9 tips samen.

De eerste 9 tips samen besparen zo'n tweeduizend kWh (ruim 450 euro), ofwel ongeveer twee derde van het stroomverbruik van een gemiddeld huishouden.

Kijk voor meer bespaartips op www.zummerepower.nl/wat-kan-ik-doen/besparen/.