IPO-jaarcongres: grenzeloos samenwerken en kennismaken

IPO-jaarcongres: grenzeloos samenwerken en kennismaken

30 september 2015

'Grenzeloos samenwerken' was het thema van het Limburgse IPO-jaarcongres op 29 en 30 september. Het congres stond uiteraard ook in het teken van grenzeloos kennismaken met de nieuwe collega-Statenleden en bestuurders uit de 12 provincies. IPO-voorzitter Johan Remkes maakte woensdagmiddag tijdens het plenaire programma bekend dat Henry Meijdam per 1 januari 2016 als nieuwe algemeen directeur van het IPO zal aantreden.

`Doorontwikkelen' op gedecentraliseerde taken

Er werd ook afscheid genomen. Niet alleen van algemeen directeur Gerard Beukema, maar ook van IPO-voorzitter Johan Remkes zelf. Hij geeft op 1 januari de voorzittershamer door aan Ank Bijleveld-Schouten, Commissaris van de Koning van Overijssel. In zijn jaarrede vroeg Remkes onder andere aandacht voor de decentralisatie van Rijkstaken. "Met alle begrijpelijke publieke belangstelling voor de decentralisaties in het sociale domein naar gemeenten, zijn de belangrijke provinciale thema's wel eens onderbelicht: in het ruimtelijke domein, op het gebied van de regionale economie en in het natuurbeleid. Ook op deze beleidsterreinen is de komende jaren 'doorontwikkelen' een belang van de eerste orde."

"Kamer moet leren loslaten"

Remkes ging vervolgens in op een aantal van die decentralisatiethema's, waarin de provincies een stevige rol moeten pakken. Zo gaf hij het voorbeeld van het overschot aan kantoorlocaties, bedrijventerreinen en detailhandelsvestigingen. "Hier wordt een duidelijke positionering van de provincies verwacht." Hij sprak ook zijn waardering uit voor de opstelling van staatssecretaris Dijksma die zich volgens hem een consistent pleitbezorger toont voor 'fair and square' decentralisatie van het natuurbeleid en onlangs de Tweede Kamer voorhield "vertrouwen te hebben in het provinciale democratische proces". Remkes: "Het zijn sommige Tweede Kamerleden die de 'kunst van het loslaten' veel minder goed verstaan. Mijn advies is om de zegenrijke parlementaire aandacht op andere onderwerpen te richten. De zorg voor de natuur is bij de provincies in uitstekende handen!"

Veel nieuwe gedeputeerden en Statenleden

Na de verkiezingen van 18 maart zijn 261 nieuwe Statenleden gekozen en na de vorming van de 12 nieuwe colleges van GS zijn 33 nieuwe gedeputeerden aangetreden. "Bijna de helft van de Statenleden, en meer dan de helft van de gedeputeerden is dus nieuw", zo concludeerde Remkes in zijn jaarrede. Onder de circa 350 deelnemers waren een hoop van deze nieuwkomers aanwezig. Hij wenste ze succes met hun taak als volksvertegenwoordiger.

Provincies laten zien tegen welke Europese regels ze aanlopen Het plenaire deel werd tevens bijgewoond door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Ronald Plasterk en de voorzitter van het Europees Comite van de Regio's , Markku Makkula. Zij kregen uit handen van de Brabantse Commissaris van de Koning Wim van de Donk de publicatie 'Nederlandse provincies voor betere EU-regelgeving'aangeboden. In deze publicatie geven de provincies aan tegen welke Europese regels en wetten zij aanlopen bij het maken en uitvoeren van provinciaal beleid. Ze reikten ook constructieve oplossingen aan. Bijvoorbeeld door provincies en andere medeoverheden de mogelijkheid te geven om meer vanuit het doel van de regelgeving problemen op te lossen, in plaats van strikt de regels na te moeten leven.

Workshops

Naast het plenaire deel, waren er in de ochtend diverse workshops waar de provinciebestuurders en Statenleden kennis met elkaar konden uitwisselen. Zo bogen een aantal deelnemers zich over de vraag wat Big Data ('de nieuwe olie van de economie') voor provincies kunnen betekenen. Statenleden zagen kansen, bijvoorbeeld op het gebied van verkeers- en vervoersstromen en energie. De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) verzorgde een workshop over welke spanningen Europees beleid- en regelgeving voor de fysieke leefomgeving in de regio veroorzaken en in hoeverre deze zijn toe te schrijven aan Europees beleid. Tijdens een van de workshops ontstond een stevig debat over kerntaken en de rol van provincies op het gebied van regionaal mediabeleid. Ook Archief 2020 en het samenwerken met bedrijfsleven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties aan maatschappelijke opgaven ('gedeeld eigenaarschap') passeerden de revue in de workshops. De bespreking over Archief 2020 spitste zich toe op de wettelijke verplichting dat per 1 januari 2017 alle digitale informatie via internet beschikbaar moet zijn.

En dat alles in een grenzeloos gastvrij Limburg. Volgend jaar is de beurt aan Gelderland.

Lees hier de volledige jaarrede van IPO-voorzitter Johan Remkes.

Zie het origineel.