Kabinet houdt vast aan verhuurdersheffing
*Het stond niet in de troonrede, maar wel in de Rijksbegroting 2016 Wonen en Rijksdienst: het kabinet gaat er van uit, dat de verhuurdersheffing ook in de toekomst blijft bestaan en zelfs verder oploopt. Dat is een klap in het gezicht van de woningcorporaties, huurdersverenigingen en de FNV. "Vanaf 2018 volgt de raming van de verhuurdersheffing de reeks die in het Regeerakkoord is afgesproken. Hierin is afgesproken, dat de verhuurdersheffing op termijn evenredig wordt verhoogd met het gebruik van de huurtoeslag als gevolg van de maatregelen op de huurmarkt", aldus de begroting.
Aedes: 2,5 miljard euro in 2018
Volgens corporatiekoepel Aedes betekent dit dat de overheid in 2018 zo'n 2,5 miljard euro aan verhuurdersheffing ophaalt bij corporaties. "Gezien de verwachting van de benodigde huurtoeslag zal dit de jaren erna verder oplopen."
`Huurder betaalt eigen huurtoeslag'
Aedes vindt het onbegrijpelijk dat de uitgaven aan de huurtoeslag via de verhuurdersheffing worden doorberekend aan woningcorporaties. "De huurder betaalt dan indirect voor zijn eigen huurtoeslag", zegt Aedes-voorzitter Marc Calon. Aedes vindt dat het kabinet de verhuurdersheffing moet schrappen. "Geld bestemd voor de sociale huursector gaat nu rechtstreeks naar de schatkist in plaats van dat corporaties ermee kunnen investeren."
Woonbond: huurders in de knel
Ook de Woonbond is furieus. `Steeds meer huurders zijn financieel in de knel geraakt door het huurbeleid van de afgelopen jaren,' aldus directeur Ronald Paping van de huurderskoepel in reactie op Rijksbegroting. "De verhuurdersheffing die sociale verhuurders moeten betalen stijgt dit jaar naar 1,3 miljard euro. Dit staat haaks op de noodzaak om te investeren in voldoende aanbod van betaalbare huurwoningen."
Goedkope huurwoningen steeds schaarser
De landelijke huurdersvereniging maakt zich ernstig zorgen om de beschikbaarheid van huurwoningen in het goedkope segment en het middensegment. Vooral bij sociale huurwoningen (huren tot EUR 710 per maand) nemen de tekorten snel toe. Paping: "De verhuurdersheffing moet van tafel en ingezet worden om betaalbare huurwoningen te realiseren."
Sloop, verkoop en liberalisering
De verhuurdersheffing leidt er niet alleen toe dat er nauwelijks nog sociale huurwoningen kunnen worden gebouwd, maar ook toe dat bestaande goedkope huurwoningen verdwijnen door sloop, verkoop en liberalisering, Daardoor wordt de schaarste nog nijpender. En dat in een tijd dat ouderen langer thuis moeten wonen. Ook door de hoge werkloosheid en flexwerk zijn steeds meer mensen aangewezen op goedkope huurwoningen.
`Oppassen dat groepen niet tegen elkaar opgezet worden'
Daar komt de plicht om erkende vluchtelingen (statushouders) met spoed te huisvesten nog eens bovenop. Paping: "We moeten oppassen dat groepen niet tegen elkaar opgezet worden. Duitsland investeert ook extra in sociale huurwoningen als gevolg van de toename van vluchtelingen."
Motie FNV Ledenparlement
Ook de FNV wil een einde aan de verhuurdersheffing. De bedoeling is de evaluatie in 2016 daarvoor aan te grijpen. Het FNV Ledenparlement nam daartoe eind juni een motie aan, die was aangedragen door vele tientallen huurdersverenigingen in heel Nederland.
Verhuurdersheffing kost banen
De FNV constateert dat de verhuurdersheffing niet alleen leidt tot stevige huurverhogingen, maar ook ten koste gaat van investeringen in bouw en onderhoud in de sociale huursector. Dat kost weer banen.
Campagne voor meer koopkracht en echte banen
Ton Heerts (eind juni): "De achterban en het ledenparlement van de FNV maken zich terecht grote zorgen over de grote gevolgen van de huurverhogingen. Dat tast de koopkracht van grote groepen mensen sterk aan. We gaan de strijd tegen de verhuurdersheffing opnemen in de bestaande campagne voor meer koopkracht en echte banen."