Nationaal Plan Kernafval: Niet doorschuiven maar aanpakken
woensdag 30 september 2015 07:30 Binnenland
Dit is een origineel bericht van Vereniging Wise Amsterdam
Vandaag heeft minister Schulz van I&M het Nationaal Plan Kernafval gepubliceerd. Drie organisaties roepen burgers op het plan af te wijzen. Het besluit over definitieve berging wordt 115 jaar vooruitgeschoven, een unicum in de overheidsbesluitvorming. De organisaties NOA, Milieudefensie Amersfoort en WISE zijn verbijsterd dat de regering dit probleem afschuift op onze achter-achterkleinkinderen, terwijl de kerncentrale te Borssele gewoon doorgaat met het produceren van levensgevaarlijk radioactief afval. Samen met de gesloten kerncentrale van Dodewaard zorgt Borssele voor ruim 90 procent van de radioactiviteit die in het afval opgeborgen moet worden.
Dat kernenergie de belangrijkste oorzaak is van het probleem wordt in het Nationaal Plan nauwelijks benoemd. Het gaat om radioactief afval dat tot een miljoen jaar gevaarlijk blijft. De organisaties roepen burgers op massaal bezwaar tegen het plan te maken. WISE stelt vanaf donderdag standaard bezwaarschriften beschikbaar.
De Europese Unie heeft alle lidstaten verplicht om nu plannen te maken voor eindberging. Nederland kiest er opnieuw voor om het probleem alleen maar voor zich uit te schuiven; het nationaal plan stelt voor om pas over ruim 100 jaar keuzes te gaan maken.
"Een regering die kiest voor het openhouden van de kerncentrale Borssele moet ook maar met de billen bloot als het gaat om kernafval", aldus Peer de Rijk, directeur van WISE. "Je kunt niet doorgaan met het vergroten van het probleem als je nog geen idee hebt hoe je dat gaat oplossen. Het alsmaar voor je uitschuiven van een besluit is lafhartig en contraproductief. Wij dagen de regering uit om nu met een plan te komen voor de definitieve opslag van het afval. Heb dan ook het lef voor locaties te kiezen en een techniek aan te wijzen. Het is absurd om van onze kindskinderen te verlangen dat zij het op gaan lossen".
Peter Loehnberg, Milieudefensie Amersfoort en specialist in het ontwerpen bij onzekerheid: "Bij het ontwerpen van een gegarandeerd veilige opslag moet je rekening houden met alle onzekerheden. Die zijn niet te bepalen over dergelijke lange tijdsperiodes. Daardoor is elke opslag onverantwoord. Dit terwijl de richtlijn van de EU terecht eist dat de opslag veilig is."
De afgelopen veertig jaar stond de regering toe dat er kerncentrales in bedrijf waren. Daardoor werd het probleem van de berging van radioactief afval alleen maar groter.
Jim Klingers van Noordelijke Ondergrond Afvalvrij: "De Nederlandse zoutkoepels en kleilagen zijn totaal ongeschikt voor de berging van kernafval en dat zijn ze over 115 jaar nog steeds. Als in de afgelopen decennia geen enkel land een veilige oplossing heeft kunnen bedenken is het wel heel genant om door te gaan met het produceren van het afval en het aan mensen in de verre toekomst te laten om het op te lossen".
De Nederlandse regering kiest om een aantal redenen voor uitstel;
- Er is nog te weinig afval waardoor een eindberging per kilo afval wel heel duur zou zijn,
- Ze hoopt nog steeds op een internationale oplossing (dat een ander land het afval van meerdere lidstaten op gaat slaan), en
- Het ligt veilig opgeborgen bij de COVRA in Zeeland.
De regering heeft gewoon geen zin om nu lastige besluiten te nemen. Geen enkele regering durft het aan om locaties aan te wijzen voor definitieve berging van kernafval. En dus worden gelegenheidsargumenten aangevoerd om uitstel te rechtvaardigen.
De organisaties eisen sluiting van de belangrijkste producent van hoogactief afval, de kerncentrale Borssele, en roepen burgers op in deze lijn te reageren op het Nationaal Plan Kernafval.