Koenders zet extra in op ontmijning Irak
Nieuwsbericht | 30-09-2015 | 08:38
`Explosieve oorlogsresten, zoals landmijnen, vormen een groot gevaar voor deze veelal toch al getraumatiseerde mensen. Dat risico moeten we verminderen', zei minister Koenders van Buitenlandse Zaken dinsdagavond in New York. In de marge van de Algemene Vergadering van de VN sprak hij samen met de Britse acteur Daniel Craig (James Bond) de gasten toe van een ontmijningsbijeenkomst die werd georganiseerd door VN-organisatie UNMAS en Nederland.
Koenders trekt dit jaar 2 miljoen euro extra uit voor ontmijningsprogramma's en voorlichting over de gevaren van mijnen in Irak. Steun voor deze initiatieven maakt deel uit van de Nederlandse inzet in de anti-ISIS-coalitie. Zo wil de minister, naast de militaire inzet in Irak, de stabiliteit en veiligheid bevorderen in gebieden die van ISIS bevrijd zijn.
Door de crisis in Irak zijn ongeveer 3 miljoen mensen ontheemd geraakt. Ze willen vaak terugkeren als hun plaats van herkomst bevrijd is. Om dat zo veilig mogelijk te laten verlopen, stelt Koenders 2 miljoen euro beschikbaar aan Handicap International (HI) en Mines Advisory Group (MAG), twee organisaties die ontmijningsprogramma's in Irak organiseren. `Via deze programma's maken we de regio veiliger voor terugkerende ontheemden, terwijl we mensen ook onderwijzen over de risico's van onontplofte mijnen', zegt Koenders.
Die voorlichting is volgens hem hard nodig: wekelijks vallen er in Noord-Irak 20 slachtoffers door explosieve oorlogsresten. Van de ontheemden die terugkeren, heeft 62 procent nog nooit voorlichting gehad over landmijnen. `Dat aantal moet omlaag. De helft van de Iraakse bevolking is niet in staat om een mijn of een ander explosief te herkennen op een afbeelding. Het is belangrijk om hen op de hoogte te brengen van de risico's', aldus Koenders.
In een eerder MAG-project in Irak, dat gefinancierd werd door Nederland, is in 2014 al ruim 387.000 m2 land vrijgesteld van explosieve oorlogsresten. Dat land is daarna volledig in gebruik genomen voor landbouw en kampen waar de teruggekeerde bevolking kan leven. Daarnaast ontvingen 11.000 mensen onderwijs over de gevaren van landmijnen. Koenders: `Als ergens explosieven liggen, kunnen mensen niet meer veilig naar hun werk of naar school. Mijnen werken ontwrichtend op een samenleving. We kunnen de Irakezen niet aan hun lot overlaten als ze terugkeren naar hun woonplaatsen.'
In totaal geeft Nederland dit jaar ruim 10 miljoen euro uit aan ontmijning en voorlichting over de gevaren van deze wapens. Dit geld gaat naar non-gouvernementele organisaties die werken aan het doel om de wereld in 2025 mijnenvrij te krijgen. `Dat is een ambitieus streven, want er liggen in 56 landen nog mijnen. Maar als de internationale gemeenschap de schouders eronder zet, moet het lukken', aldus Koenders.