Wegwijzer Voedsel
Natuur & Milieu biedt Tweede Kamer `Wegwijzer Gezond & Duurzaam Voedsel' aan
5 februari 2013 - Vanmiddag om 13.00 uur heeft Natuur & Milieu de 'Wegwijzer Gezond & Duurzaam Voedsel' aan de Tweede Kamer aangeboden. In de Wegwijzer pleit Natuur & Milieu voor een integraal voedselbeleid dat rekening houdt met zowel dierenwelzijn, milieu, gezondheid als economie. Woensdag 6
februari vergaderen de landbouwwoordvoerders over voedsel en voedselprijzen.
Schaduwkanten productie en consumptie voedsel
'Megastallen, plofkippen, vieze lucht en de toenemende ziektekosten door overgewicht; de productie en consumptie van voedsel kent helaas veel schaduwkanten. Nederland kan echter miljarden besparen als ze ervoor zorgen dat ons eten snel gezond en duurzaam wordt. De overheid moet dan wel stoppen
met traditioneel landbouwbeleid en kiezen voor een voedselsector die gezondheid, duurzaamheid en economie combineert,' aldus Sijas Akkerman, teammanager Voedsel bij Natuur & Milieu.
12 miljard schade
Jaarlijks geven we 6,2 miljard euro uit aan het behandelen van voedsel gerelateerde ziektes zoals diabetes en hartziekten. De melkveehouderij kost de Nederlandse burger jaarlijks 2 miljard aan gezondheids- en milieuschade. Voor de varkenshouderij is dat 4 miljard, blijkt uit cijfers van Natuur
& Milieu.
Oproep: vernieuwing en verduurzaming
Natuur & Milieu is ervan overtuigd dat Nederland de bovenstaande maatschappelijke kosten binnen vijf jaar met een kwart en binnen tien jaar met de helft terug kan brengen. Mits de landbouwwoordvoerders in de Tweede Kamer kiezen voor vernieuwing en verduurzaming van de voedselsector. Dit
betekent een keuze voor voedselbeleid dat en dierenwelzijn verbetert, en gezonder eten oplevert, en het milieu spaart, en de voedselsector economisch versterkt.
Mariette Hamer en ZLTO ondersteunen oproep
Mariette Hamer, voorzitter Economische Zaken en Landbouw van de Tweede Kamer ondersteunt de oproep van Natuur & Milieu. 'Het lijkt mij prima als de landbouwwoordvoerders in de Tweede Kamer zich vanaf nu voedselwoordvoorders noemen'.
Ook Hans Huijbers, voorzitter van de ZLTO en LTO Duurzaam ondernemen, vindt het pleidooi van Natuur en Milieu om verduurzaming van de voedselproductie, gezondheid en gezond eten aan elkaar te koppelen een 'interessante en uitdagende koers waar boeren en tuinders zich best in kunnen vinden'.
Huibers: 'Wie morgen alleen nog verantwoord en duurzaam geproduceerd eten wil aanbieden in de winkel of alleen nog duurzaam eten wil kopen, heeft dat overmorgen in het schap. Boeren en tuinders staan er bij wijze van spreken klaar voor.'
De Wegwijzer Gezond & Duurzaam Voedsel is hier te downloaden.