Werkgroep van start voor beroepsonderwijs Sint Eustatius en Saba

Afgelopen week kwam op Sint Eustatius de werkgroep beroepsonderwijs Sint Eustatius en Saba voor het eerst bij elkaar. De werkgroep heeft als opdracht om in december 2015 een invoeringsplan op te leveren voor de herinrichting van het beroepsonderwijs op Sint Eustatius en Saba. Die herinrichting is nodig omdat met de keuze voor het Engels als instructietaal ook voor het beroepsonderwijs de noodzaak ontstond om gebruik te gaan maken van een Engelstalige examenstructuur. Na een gedegen orientatie werd eind vorig schooljaar gekozen voor het beroepsonderwijssysteem van de Caribbean Examination Council (CXC), genaamd CVQ (Caribbean Vocational Qualification).

Het CVQ beroepsonderwijssysteem is te vergelijken met het mbo systeem binnen het Nederlandse onderwijsstelsel. De werkgroep gaat, in nauwe samenwerking met de ROA (Raad voor Onderwijs en Arbeidsmarkt) Caribisch Nederland bekijken welke opleidingen binnen het CVQ systeem aansluiten bij de behoeften van de lokale arbeidsmarkt op deze twee eilanden en welke eisen dit zal stellen aan de docententeams en de benodigde inrichting van de betrokken scholen. Het streven is om het CVQ systeem in augustus 2016 op Saba operationeel te hebben en op Sint Eustatius hoogstwaarschijnlijk in augustus 2017.

De werkgroep wordt gevormd door de directeuren van de middelbare scholen op Sint Eustatius en Saba, de cooerdinator van de transitie naar het Engels als instructietaal op Sint Eustatius, de beleidsmedewerker voortgezet onderwijs van RCN/OCW en het diensthoofd RCN/OCW.