Gemeente Leiden: Leidse begroting 2016 gepresenteerd

dinsdag, 29 september 2015

Wethouder Marleen Damen (Financien) heeft vandaag de begroting 2016 aangeboden aan Margreet Van Wijk- Meijer, plaatsvervangend voorzitter van de Leidse gemeenteraad.

De begroting 2016 is er een van voorzichtigheid en optimisme. Het college van burgemeester en wethouders begroot voorzichtig, omdat er de komende jaren de nodige risico's blijven, maar is ook optimistisch, omdat het beeld tot 2019, ondanks flinke financiele uitdagingen, sluitend is. Steeds vaker zijn externe factoren, zoals de enorme toestroom van vluchtelingen, van invloed op de voorspelbaarheid van de gemeentelijke begroting. Om hier flexibel mee om te kunnen gaan, is een goede financiele conditie belangrijk. Leiden heeft die goede financiele conditie en is een financieel gezonde stad.

Marleen Damen: "We zijn bijna een jaar onderweg met de invoering van de drie decentralisaties en het lijkt er nu op dat de budgetten toereikend zijn, maar het is nog te vroeg om te kunnen concluderen dat dit zo blijft. Met nieuwe werkwijzen willen we er voor zorgen dat ook op lange termijn iedereen in onze stad de zorg en ondersteuning krijgt die hij of zij nodig heeft en dat we tegelijkertijd uitkomen met het geld dat het Rijk ons hiervoor beschikbaar stelt. Dit betekent dat het motto van het Leidse bestuursakkoord 'Samenwerken en Innoveren' meer dan ooit geldt".

Door zorgvuldig financieel beleid kan het college de uitvoering van plannen voor de stad ook de komende jaren voortzetten. Dit is dagelijks te zien in de stad rond de singels, het stationsgebied, de binnenstad, verschillende wijken en het Bio Science Park. Het meerjareninvesteringsplan over 2016-2019 omvat ruim EUR300 miljoen. Met gemeenten uit de regio werkt Leiden aan de ontwikkeling van een regionale toekomstvisie. Het college vindt ook hier de samenwerking met de inwoners en ondernemers van groot belang.

De bezuinigingen op de Leidse organisatie vragen bijzondere aandacht. Er rust er een flinke taakstelling op het ambtelijk apparaat. Tot 2019 moet hierop nog voor circa EUR12 miljoen bezuinigd worden, terwijl daar de budgetten afgelopen jaren al met ruim EUR20 miljoen zijn verlaagd. Het college zet daarom in op innovaties op het gebied van digitalisering, personeelsbeleid en dienstverlening om zo negatieve gevolgen voor de stad te voorkomen en de dienstverlening aan de inwoners te blijven verbeteren.

Uit de tweede bestuursrapportage blijkt dat er over 2015 een positief resultaat wordt verwacht van EUR6 miljoen. Dat bedrag is nog niet definitief omdat het een schatting is op basis van de situatie per 1 juli. Dit voordeel wordt grotendeels verklaard door de voorzichtige ramingen in het sociale domein, waardoor de uitgaven vooralsnog binnen de budgetten lijken te passen. Maar vanwege de verdere bezuinigingen van het Rijk de komende jaren, stelt het college voor dit te verwachten financiele voordeel nu niet te herbestemmen.

De begroting is de vinden op: http://programmabegroting.leiden.nl/