Bouw camera voor Europese reuzentelescoop gaat van start

Leidse wetenschappers gaan een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een camera voor de in aanbouw zijnde European Extremely Large Telescope. Op 28 september tekende de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie een samenwerkingsovereenkomst met de European Space Agency.

Reuzentelescoop

Met de camera en spectrometer METIS kunnen astronomen de vroegste stadia van het ontstaan van planetenstelsels onderzoeken, water en organische moleculen vinden in de schijven rond jonge sterren en de eigenschappen van exoplaneten tot in detail bestuderen. METIS wordt een van de eerste instrumenten op de nieuwe reuzentelescoop, de European Extremely Large Telescope (E-ELT), die momenteel in aanbouw is op Cerro Armazones in de Noord-Chileense Atacama-woestijn. Met zijn hoofdspiegel van 39 meter wordt deze de grootste telescoop voor optisch-infrarood licht ooit.

Willem te Beest, vicevoorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Leiden en vertegenwoordiger van NOVA, en Tim de Zeeuw, directeur-generaal van ESO ondertekenden de overeenkomst.

Willem te Beest, vicevoorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Leiden en vertegenwoordiger van NOVA, en Tim de Zeeuw, directeur-generaal van ESO ondertekenden de overeenkomst.

Contract ondertekend

Voor het ontwerp en de bouw van METIS heeft de European Space Agency (ESO) een overeenkomst ondertekend met een Europees consortium onder leiding van de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA). Het contract is 28 september in Leiden getekend door de directeur-generaal van ESO, Tim de Zeeuw, tevens hoogleraar in Leiden, en - namens NOVA - Willem te Beest, vicevoorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Leiden.

Haarscherpe beelden

De E-ELT, die in Noord-Chili wordt gebouwd door de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO), zal over tien jaar haarscherpe beelden (ruim tien keer zo scherp als die van de Hubble Ruimtetelescoop) opleveren van het heelal. METIS gaat waarnemen op de langere infraroodgolflengten en completeert daarmee de twee andere eerste-faseinstrumenten HARMONI en MICADO. NOVA is ook partner in het consortium dat de MICADO-camera bouwt.