Laatste kans: voorlichting regionale transfercentra

De AVS organiseert samen met de partners van het Sectorplan PO op dinsdag 29 september van 15 tot 17.30 uur op basisschool Op Dreef in Utrecht de laatste voorlichtingsbijeenkomsten over het `Regionale transfercentrum'. Mobiliteit stimuleren, ontslagen voorkomen en jonge leerkrachten werven wordt mede uitgevoerd in deze transfercentra. Naast AVS-leden zijn collega-leidinggevenden ook van harte welkom.

Mobiliteit, leeftijdsopbouw en het boeien en binden van personeel zijn thema's waar schoolleiders dagelijks mee te maken hebben. Met de Regionale transfercentra, een van de maatregelen uit het Sectorplan PO om de knelpunten op de arbeidsmarkt in het po aan te pakken, kunnen schoolbesturen personeel van werk naar werk begeleiden in dezelfde regio. Ze dragen daarmee bij aan het behoud van ervaren leerkrachten en instroom van startende leerkrachten. Tijdens de voorlichtingsbijeenkomst komen de volgende thema's aan de orde: werking en kansen van een Regionaal transfercentrum, vervangingsproblematiek, ervaringen met regionale boven-bestuurlijke samenwerking, generatie-denken en het bevorderen van `blije mobiliteit'.

RTC Zeeland geopend

Het Transfercentrum Onderwijs Zeeland (TCOZ) is op 23 september feestelijk geopend. Drieentwintig schoolbesturen in het basisonderwijs werken samen op het gebied van de inzet van hun personeel. TCOZ is het eerste regionale transfercentrum van schoolbesturen in Nederland. Met cofinanciering van het Sectorplan PO werkt het TCOZ aan werkbehoud, werkzekerheid en werkcreatie.

AVS-voorzitter Petra van Haren: "De Zeeuwse besturen zijn visionair te werk gegaan en erin geslaagd om boven hun denominatie en individuele belangen uit te komen tot overkoepelende samenwerking in het belang van iedereen. Ze zijn erin geslaagd om hun denkkader te kantelen. Van krimp naar groei. Daar waar door krimp leerkrachten boventallig worden of moeten afvloeien, wordt door het in kaart brengen van de structurele vervangingsvraag juist ruimte voor nieuwe banen gevonden. Een geweldige stap waardoor toegankelijkheid en kwaliteit van onderwijs beter gewaarborgd worden!"

Belangrijk hierbij is vooral jonge leerkrachten aan een vaste benoeming te helpen en behouden voor de scholen. Directeur Nelly de Bruijne van de Helcherseeschool, vallend onder het bestuur van de Radarscholen, is erg betrokken bij en blij met ontwikkelingen rond het RTC. "Op Schouwen-Duivenland vinden we op deze manier antwoorden om de werkgelegenheid te stimuleren en met name jonge leerkrachten met een goede inbreng onderdeel te maken van het schoolteam."

Leerkracht Chloe de Witte zit in de A-ring vervangers en heeft een baan gekregen vanuit het RTC Zeeland. Ze werkt op twee basisscholen.