Docu en gesprek over de Hedwigepolder

Onder de oppervlakte

Docu en gesprek over de Hedwigepolder

met Henk Bleker (voormalig staatssecretaris EL&I), Digna Sinke (regisseur) en Axel Buyse (afgevaardigde Vlaamse regering) di 29 september, 20:00 uur | De Balie, Amsterdam

'We laten ons land niet afgraven door de Belgen.' - Henk Bleker over de drooglegging van de Hedwigepolder

Dinsdag 29 september vindt er in De Balie een speciale vertoning plaats van Onder de oppervlakte, de nieuwe documentaire van Digna Sinke over de ontpoldering van de Hedwigepolder. Na de filmvertoning vindt onder leiding van Tim Wagemakers een gesprek plaats over de politieke besluitvorming met regisseur Digna Sinke, voormalig staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleker en Axel Buyse, algemeen afgevaardigde van de Vlaamse regering.

België en Nederland maakten in 2005 de afspraak tot ontpoldering van de Hedwigepolder, maar nog steeds staat de polder niet onder water. De nieuwe documentaire Onder de oppervlakte toont hoe één polder de inzet werd van een (internationaal) politiek spel waarbij emoties en sentiment het beleid zijn gaan bepalen. Hoe kon dit dossier uitgroeien tot één van de grootste hoofdpijndossiers van de afgelopen tien jaar? En wat zegt dit over de Nederlandse politiek?

In het dossier van de Hedwigepolder deed Bleker een omstreden voorstel om slechts een deel van de Hedwigepolder onder water te zetten. Axel Buyse was als Vlaams afgevaardigde in Nederland vanaf het begin betrokken bij de politieke besluitvorming. Hoe kijken zij terug op deze roerige periode? En hoe werkt de politieke reflex als bewindslieden een explosief dossier in handen krijgen?

Redactie: Absaline Hehakaya (De Balie), Tim Wagemakers (De Balie).

Digna Sinke : “Onder de oppervlakte zegt veel over de huidige politieke cultuur in Nederland. Een cultuur waarin blijkbaar getolereerd wordt dat afspraken en akkoorden weggewuifd worden als dat voor de korte-termijn-politiek of voor direct politiek eigenbelang beter uitkomt. Zoals dat ook bij de Westerschelde het geval is, vindt in de huidige politiek de meeste beweging onder het oppervlakte plaats.”

Onder de oppervlakte

Docu + gesprek

29 september, 20:00 uur

De Balie, Amsterdam

Info & tickets

(Einde persbericht)