Fiets van de Zaak


3 oktober 2014 - Veel werknemers rijden op een fiets die ze belastingvrij hebben gekocht via het Nationale Fietsplan, een aantrekkelijke fiscale regeling voor werknemers. Staatssecretaris Wiebes (Financien) wil deze regeling nu afschaffen. Bizar, vindt Natuur & Milieu. 'We willen fietsen
stimuleren omdat het goed is voor het milieu, de gezondheid en tegen files. Het is nu een enorm succesvolle regeling die je dan de das omdraait', zegt Maarten van Biezen, hoofd mobiliteit van Natuur & Milieu.

Fiets en mobiele telefoon gelijk behandelen
Natuur & Milieu wil een status aparte voor de fiets. De fiets voor woon-werkverkeer moet dezelfde behandeling krijgen als de mobiele telefoon, tablet en gereedschappen, die ook een aparte status hebben. Want als dat niet gebeurt, moet de fiets straks in de werkkostenregeling concurreren met de
zomerborrel, het personeelsfeest en het kerstpakket.

Geef de leasefiets vrijstelling voor prive kilometers
De leasefiets is in opmars, meestal als e-bike (elektrische fiets dus). Maar wetgeving loopt nog achter op deze nieuwe realiteit. Op zijn minst zou voor de fiets, net als de leaseauto, de eerste 500 km voor privegebruik gratis moeten zijn.

Het gaat Natuur & Milieu niet alleen om een goede fietsregeling, maar juist ook het stimuleren van het gebruik van de fiets. Het is schone, stille en gezonde mobiliteit. Fietsen moet dus fiscaal aantrekkelijker zijn dan de (lease)auto.