Meer vlees op vakantie


Nederland dol op Duits vlees

17 juli 2013 - Het is makkelijker om thuis flexitarier te zijn dan op vakantie. 1 op de 4 Nederlanders eet op vakantie meer vlees dan thuis - 1 op de 8 Nederlanders eet op vakantie meer vlees dan ze eigenlijk zouden willen - 1 op de 3 eet minder vegetarische gerechten dan thuis. Dit blijkt uit
representatief onderzoek van Panelwizard onder 830 Nederlanders, in opdracht van Natuur & Milieu. Natuur & Milieu brengt vandaag een gratis online vakantiegids uit met tips voor flexitariers.

'De flexitarier kan op vakantie nog wel wat hulp gebruiken,' concludeert Olof van der Gaag van Natuur & Milieu. 'Hoe kook je makkelijk op de camping? Wat zijn lekkere vegetarische gerechten op de menukaart? Waar koop je goeie vleesvervangers? Op vakantie moeten flexitariers dat opnieuw
uitvinden en kiezen ze vaker voor vlees'. De wil om vlees af te wisselen met vegetarisch is er wel: 35% van de mensen vindt elke dag vlees op vakantie meer luxe dan noodzaak en 13% eet vaker vlees dan ze zouden willen.

Nederlander wordt dikker op vakantie en drinkt te veel
Nederlanders eten sowieso anders op vakantie. Bijna 42% heeft een hoger gewicht na de vakantie. Niet zo gek als blijkt dat voor 43% te veel eten de grootste valkuil is. Ongezond eten (28%), te veel snacken (27%) en te weinig gevarieerd eten (15%) zijn eveneens verleidingen waar veel
Nederlanders voor vallen. Ook de drank vloeit rijkelijk: 30% van de Nederlanders geeft aan te veel alcohol te drinken op vakantie.

Duitsland heeft lekkerste vlees
Voor fervente vleesliefhebbers is Duitsland het absolute walhalla. Maar liefst 56% van de Nederlanders geeft aan dat Duitsland het lekkerste vlees biedt. Echte vleeseters kunnen daarnaast hun hart ophalen in Frankrijk (21%), Griekenland (19,5%) en Oostenrijk (15,5%).

Met name in Italie zijn er volgens dit onderzoek lekkere vegetarische
gerechten te krijgen (22%), gevolgd door Spanje (12%), Frankrijk (10%) en Griekenland (10%). De Aziatische keuken biedt van alle 'wereldkeukens' volgens 30% van de mensen de meeste keuze aan vegetarische gerechten en scoort daarmee het hoogst .

Gids voor Flexitarier op vakantie
Vandaag brengt Natuur & Milieu een handzame online gids uit voor iedereen die gezond, gevarieerd en lekker wil eten op vakantie: Help! Hoe blijf ik Flexitarier op reis. Tv-kok Matthijs Vrieze geeft in de gids tal van adviezen, tips en recepten om de vakantie lekker door te komen. Wie in
Nederland vakantie viert, wordt niet vergeten: fiets- en wandelroutes, culinaire uittips en de leukste biologische streekmarkten worden op een rijtje gezet. Bovendien wordt uit iedere provincie een bijzonder restaurant uitgelicht met voldoende keus voor de Flexitarier.

86% Nederlanders is flexitarier
Steeds meer Nederlanders eten minder vlees, blijkt uit eerdere onderzoeken. Onderzoek van Motivaction (2012) toont aan dat 86% van de Nederlanders flexitarier is: iemand die minimaal een keer in de week geen vlees eet. Ongeveer 34% van de Nederlanders is bewust bezig met vleesminderen, toont
datzelfde onderzoek aan. Cijfers van GFK uit 2012 tonen aan dat de vleesconsumptie dalende is. Ook trendwatchers als Bakas voorspellen dat mensen steeds minder vlees zullen eten.

Over het onderzoek
Het onderzoek van Panelwizard is uitgevoerd onder 833 Nederlanders van 18 jaar en ouder, representatief voor Nederland op geslacht, leeftijd, opleiding, gezinssituatie en arbeidsparticipatie. Klik hier voor de onderzoekverantwoording.

"De flexitarier kan op vakantie nog wel wat hulp gebruiken"

Olof van der Gaag van Natuur & Milieu