Nationale Kaastest
Milieu-impact kaas onderzocht
Object: application/x-shockwave-flash
24 november 2014 - BOER en LAND kaas is de lekkerste en duurzaamste kaas van Nederland. Dit blijkt uit de eerste Nationale Kaastest van Natuur & Milieu, in samenwerking met Questionmark. Bastiaansen en Milner scoorden een tweede en derde plek in de kaastest. Deze 3 kazen scoren het best op de
combinatie smaak en milieubelasting.
Milieu-impact kaas
'Wij Nederlanders zijn dol op kaas en eten jaarlijks 17 kilo kaas per persoon. Weinig mensen realiseren zich echter dat kaas een forse milieubelasting heeft. Toch is dat zo. Dat komt omdat er voor de productie van kaas veel melk nodig is. Voor 1 kilo kaas gebruik je 10 literpakken melk. Hoe
meer melk, hoe meer koeien nodig zijn. De mest, gassen en veevoer van al die koeien zijn zeer schadelijk voor het milieu,' aldus Sijas Akkerman, hoofd Voedsel bij Natuur & Milieu. Kaas en melk zijn momenteel zeer actueel: de Tweede Kamer behandelt dinsdag 25 november de melkveewet. Natuur &
Milieu pleit ervoor dat de melkveehouderij binnen de milieugrenzen moet blijven.
Kies een duurzame kaas
Kies je voor kaas, kies dan een duurzame kaas. Dit zijn kazen die het keurmerk EKO, Biologisch of Weidegang hebben. Koeien van deze kazen staan minimaal 120 dagen per jaar in de wei. 'Hoe vaker een koe in de wei staat, hoe beter voor het milieu,' aldus Sijas Akkerman.
Onderzoek op duurzaamheid en smaak
Samen met onderzoeksbureau Questionmark onderzocht Natuur & Milieu zeven veelverkochte Goudse, belegen kazen: BOER en LAND, Bastiaansen, Remeker, Beemsterkaas, Milner, Leerdammer, Maaslander.
Top 3 duurzaamste kazen
Questionmark onderzocht de milieubelasting per kaas door middel van de LCA methode: een methode om de hele productieketen in kaart te brengen, van de productie van grondstoffen tot en met het weggooien van afvalstoffen. Ook kreeg elke kaas een score voor dierenwelzijn. Op basis hiervan
ontstond de top-3 duurzaamste kazen: 1) BOER en LAND, 2) Bastiaansen 3) Remeker. Natuur & Milieu voerde een aanvullende analyse uit naar het duurzaamheidsbeleid van de kaasproducenten. Kijk voor meer informatie over de rekenmethode in het rapport.
Top 3 lekkerste kazen
Een professioneel smaakpanel, bestaande uit foodbloggers, testte alle kazen vervolgens blind op smaak, structuur, zoutheid en bite. Dit leverde de top-3 lekkerste kazen op: 1) Milner, 2) Maaslander, 3) BOER en LAND + Bastiaansen. Natuur & Milieu heeft de uitslagen voor smaak en duurzaamheid
gecombineerd, waar uiteindelijk de top-3 lekkerste en duurzame kazen uit voortkwam. De winnaar is de Boerenland kaas van FrieslandCampina. Deze kaas heeft een 15 procent lagere milieuvoetafdruk dan reguliere kazen en krijgt een 9 voor dierenwelzijn. Door het smaakpanel werd hij ook gewaardeerd
en eindigde in de top drie. Deze kaas is dus beter voor mens, dier en milieu.