Persoonsgegevens van inwoners en geheimhouding


28-09-2015 De gemeente gaat altijd voorzichtig om met het delen van uw gegevens die in het systeem bekend zijn. Lees meer over de privacy en geheimhouding van uw gegevens.

Regels

De gemeente is volgens de Wet Basisregistratie persoonsgegevens (BRP) verplicht om gegevens te delen met andere overheidsinstanties. Voor het delen van uw gegevens met overige instanties zijn aparte regels. U kunt ervoor kiezen om geheimhouding aan te vragen bij de gemeente. Dit betekent dat
instanties die voorkomen in het privacyreglement van de gemeente, uw gegevens niet mogen ontvangen. Hieronder leest u hoe dit werkt.

Welke gegevens moet de gemeente altijd delen?

In de BRP van de gemeente zijn persoonsgegevens opgenomen van iedereen die in de gemeente woont. Dit zijn bijvoorbeeld uw adresgegevens, gegevens over uw nationaliteit, ouders en kinderen. Deze gegevens worden automatisch verstrekt aan andere overheidsinstanties en maatschappelijke instanties,
zoals pensioenfondsen. Welke informatie aan overheidsinstellingen wordt verstrekt, wordt bepaald door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Geheimhouding aanvragen

Om gegevensverstrekking aan instanties met een maatschappelijk belang voor de gemeente (de instanties, opgenomen in het privacyreglement) tegen te gaan, kunt u geheimhouding (verstrekkingsbeperking) aanvragen bij de gemeente. U kunt het aanvraagformulier geheimhouding via het digitale loket op
de website van de gemeente vinden. U kunt ook het formulier ook bij de balie van de gemeente afhalen. Nadat de gemeente uw verzoek heeft verwerkt, ontvangt u daarvan een bevestiging.

Gegevens verstrekken aan advocaten

Geheimhouding voor het verstrekken van uw gegevens aan advocaten is beperkt. Als een advocaat uw gegevens opvraagt, neemt de gemeente contact met u op.

Zijn uw gegevens juist?

Het is belangrijk dat uw gegevens in ons systeem kloppen. Twijfelt u daaraan? Neem dan contact op met de afdeling Dienstverlening van de gemeente, via telefoon: 0228 - 352 352. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Dienstverlening van de gemeente.
28-09-2015
Thema Nieuws, Drechternieuws