Staatssecretaris: ook rol gemeenteraad bij vluchtelingenopvang


DEN HAAG - De opvang van vluchtelingen in crisisnoodopvang, noodopvang, tijdelijke en reguliere opvang is niet alleen een verantwoordelijkheid van burgemeester en colleges. Ook de gemeenteraad heeft hierbij een rol te spelen, vindt staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, Klaas Dijkhoff.

De staatssecretaris heeft dat benadrukt in een brief over de crisisnoodopvang. Dijkhoff heeft deze brief niet alleen gericht aan alle burgemeesters en colleges maar ook aan de gemeenteraden. `Ik realiseer mij namelijk dat wat ik u vraag een gezamenlijke inspanning vereist. (..) Daarom betrek
ik met de aanschrijving van deze brief ook de gemeenteraden, die als vertegenwoordigers van de lokale bevolking voor mij de flexibiliteit en het begrip vertegenwoordigen die van uw inwoners gevraagd worden.'

Raadsleden willen rol

Dat raadsleden een rol willen in de opvang van vluchtelingen is tijdens het Raadsledencongres van Raadslid.Nu op 5 september in Den Bosch al te verstaan gegeven aan de daar aanwezige staatssecretaris Jetta Klijnsma. Raadsleden maakten toen al duidelijk dat zij bereid zijn om in hun gemeente te
helpen met de opvang van vluchtelingen, maar dan moet het Rijk wel over de boeg komen met financiele middelen om dit mogelijk te maken, bijvoorbeeld om de woonnood in kleine gemeenten op te lossen.

Betrokkenheid en draagvlak

Het algemeen bestuur van Raadslid.Nu vindt dat de gemeenteraad een rol moet hebben bij de vluchtelingenopvang, vanwege betrokkenheid en draagvlak voor het vinden van oplossingen voor de opvang van vluchtelingen.

Wie de hele brief over van de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie over de crisisnoodopvang wil lezen, klikt hier.

Bron: Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, 29 september 2015.

Social media: Raadslid.Nu is ook te volgen op Twitter (@RaadslidNu), Facebook en Linkedin

Raadslid.Nu houdt op 1 oktober een bijeenkomst in Venlo over integriteit & belangenverstrengeling en de andere rol van de raad.

Raadslid.Nu is de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie.

Wist u dat sinds de wijziging van het rechtspositiebesluit voor raads- en commissieleden, de gemeente de contributie van de beroepsvereniging vergoedt, waarvan een raadslid in verband met de uitoefening van zijn functie lid is.

Nog geen lid van de vereniging? Een collectief lidmaatschap kost maar 35 euro per persoon en commissieleden en fractieondersteuners vallen, wanneer zij ook aangemeld zijn, binnen een collectief lidmaatschap. Het individueel lidmaatschap kost 75 euro. Aanmelden kan hier!

Voor meer informatie over Raadslid.Nu: www.raadslid.nu