Einde controle zwemwaterkwaliteit in zwemplassen - WGS


Gepubliceerd op 29 september 2015

Het mooie zomerweer is achter de rug en het zwemseizoen is voorbij. Hiermee is er ook een eind gekomen aan de controle van de kwaliteit van het zwemwater in zwemplassen. Voor het badseizoen 2015 (van 1 mei t/m 30 september) zijn de officiele zwemwaterlocaties in het gebied van het Waterschap
Groot Salland ook weer door het waterschap onderzocht. Afgelopen zomer krijgt het stempel `prima'. Opvallend was dat blauwalgen niet tot maatregelen hebben geleid, zoals waarschuwingen of negatieve zwemadviezen.

De bacterien in de zwemplassen bleven keurig onder de landelijke normen. Verder kwam op slechts een locatie een melding binnen van zwemmersjeuk. Positieve resultaten dus.
Na het zwemseizoen wordt jaarlijks een beoordeling gerapporteerd aan de Europese Unie.

De controle

Alle officiele zwemwaterlocaties worden gedurende het zwemseizoen iedere twee weken onderzocht. Voorafgaand aan dit onderzoek vindt een nulmeting plaats in april. Er wordt gemeten of bepaalde bacterien in het water voorkomen. Deze bacteriesoorten komen bijvoorbeeld voor in de ontlasting van
mensen en dieren en zijn een goede aanwijzing voor de zwemwaterkwaliteit. Waterbeheerders inspecteren de zwemwaterplekken ook op andere soorten vervuiling, zoals blauwalgen. Daarnaast wordt er onder meer gelet op troebelheid, geur, kleur en zuurgraad van het water.