Enkel focussen op competenties is niet genoeg voor evenredige arbeidsdeelname
28/09/2015
zwarte medewerker in callcenterEen degelijk arbeidsmarktbeleid versterkt competenties en talenten, maar zet ook in op diversiteit waarbij evenredige arbeidsdeelname (EAD) een belangrijk doel vormt. De SERV en de Commissie Diversiteit benadrukken de nood om de arbeidsmarkt voor iedereen, ook de kansengroepen, toegankelijk te maken. Dit kan onder meer door het wegwerken van structurele drempels, door het leiden van ondernemingen en organisaties naar de voorziene ondersteuning en door het creeren van een groter draagvlak voor een degelijk diversiteitsbeleid. Daarnaast vragen de sociale partners en kansengroepen dat de EAD-middelen blijven ingezet worden in functie van diversiteit en evenredige arbeidsdeelname en benadrukken ze het belang van beleidsparticipatie door de kansengroepen. Tot slot zijn er nog veel onduidelijkheden in de aanpak van het aangepaste EAD-beleid, een vertaling in concrete acties dringt zich op.
Caroline Copers, voorzitter SERV en Commissie Diversiteit: "In het Pact2020 spraken de sociale partners en de Vlaamse Regering af om meer mensen aan de slag te krijgen in gemiddeld langere loopbanen en om meer werkbare jobs te creeren. Willen we dat bereiken, dan zullen we ook de competenties van de kansengroepen meer moeten aanspreken. De intentie van de Vlaamse Regering om meer en beter te doen binnen een resultaatsgerichte aanpak is goed, maar er is geen duidelijkheid over hoe zij dit concreet zullen realiseren."
Naast individuele focus ook uitbouw diversiteitsbeleid belangrijk
Het Vlaams arbeidsmarktbeleid moet ruimer gaan dan een competentiebeleid waarbij de nadruk ligt op het versterken van individuele competenties en talenten. Ook een diversiteitsbeleid met evenredige arbeidsdeelname als onderliggend streefdoel is onontbeerlijk. De sociale partners en kansengroepen benadrukken daarom dat structurele drempels moeten worden aangepakt. Deze verhinderen immers dat de talenten van bepaalde groepen een plaats krijgen op de Vlaamse arbeidsmarkt. Daarnaast moeten organisaties en ondernemingen worden geleid naar ondersteuning bij het uitbouwen van een diversiteitsbeleid, ook al stellen zij niet expliciet de vraag. Zij moeten warm gemaakt worden voor meer diversiteit op de werkvloer. Tot slot moet een ruimer draagvlak voor diversiteit gecreeerd worden bij bedrijven en organisaties, werknemers, bij collega-werknemers, vakbonden, sectoren, de ruime arbeidsmarkt en de maatschappij.
Garanties goede besteding EAD-middelen
De SERV en Commissie Diversiteit vragen garanties dat de middelen voor EAD ook in de toekomst zullen worden ingezet voor acties, trajecten en maatregelen die gericht zijn op diversiteit en het bereiken van een evenredige arbeidsdeelname. Het beleid wil de huidige loopbaan- en diversiteitsplannen immers vervangen door een vraaggestuurde en maatgerichte ondersteuning op het vlak van HR voor ondernemingen en organisaties. Deze ondersteuning zal worden gestroomlijnd via de KMO-portefeuille en KMO-groeisubsidie. De sociale partners en kansengroepen vragen meer duidelijkheid over de manier waarop deze stroomlijning zal gebeuren en garanties dat blijvend geinvesteerd wordt in de talenten van iedereen. Ze benadrukken hierbij ook het belang van een goede monitoring van de acties binnen het nieuwe vraaggestuurde instrument, zodat die voldoende gericht zijn op diversiteit en evenredige arbeidsdeelname.
Beleidsparticipatie kansengroepen cruciaal
De SERV en de Commissie Diversiteit vinden beleidsparticipatie van de kansengroepen met betrekking tot evenredige arbeidsdeelname op de Vlaamse arbeidsmarkt cruciaal. De Commissie Diversiteit voorziet structureel overleg tussen de sociale partners en de kansengroepen. Ze vinden het dan ook essentieel dat de Vlaamse Regering de Commissie Diversiteit aanspreekt als overlegforum: inspraak en participatie kunnen alleen worden gerealiseerd als de ministers hiervan ook werk maken en erin investeren. Daarnaast benadrukken ze het belang van het stakeholdersforum van de VDAB. Dit forum is de plaats voor dialoog en afstemming tussen de VDAB en de kansengroepenorganisaties.
Vraag naar concretisering EAD-beleid en overleg
De sociale partners en de kansengroepen vinden het essentieel dat het beleid inzake EAD een meeractorenbeleid blijft. Ze willen hieraan elk vanuit hun eigen sterkte en verantwoordelijkheid bijdragen. Ze vragen daarom dat de Vlaamse Regering op korte termijn het aangepaste EAD-beleid verder concretiseert en dringen aan op snel constructief overleg over inhoud en aanpak.