Vijf projecten genomineerd voor Hein Roethofprijs 2015
maandag 28 september 2015 09:47 Binnenland
Dit is een origineel bericht van Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid
De jury heeft vijf projecten genomineerd voor de Hein Roethofprijs 2015
De genomineerde projecten zijn: 'BuurTent' uit Tilburg, 'Horecastewards' uit Rotterdam, 'Educatief Programma Jongeren' uit Amsterdam, 'Dutch Trainee Cup' uit Zeist en 'Bloedlink' uit Utrecht. De projecten dragen allen bij aan het voorkomen van criminaliteit of het bevorderen van sociale veiligheid. Ze ontvangen elk een bedrag van 5.000 euro.
De Hein Roethofprijs wordt om de twee jaar uitgereikt aan een organisatie of samenwerkingsverband dat het meest innovatieve, effectieve en overdraagbare project heeft ingezonden. De 74 deelnemende projecten zijn beoordeeld door een deskundige jury. De prijs wordt georganiseerd door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) in Utrecht en is voor het beste initiatief in Nederland om criminaliteit te voorkomen of sociale veiligheid te bevorderen. Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie reikt de prijs op 26 oktober 2015 in Utrecht uit. De winnaar ontvangt 20.000 euro en een klein kunstwerk. Het is de achtentwintigste keer dat de prijs wordt uitgereikt.
Een korte beschrijving van de vijf genomineerde projecten:
BuurTent
De inwoners van Tilburg gaven hun veiligheidsgevoel zo'n vijf jaar geleden een laag cijfer. In reactie daarop zette de gemeente stevig in op de aanpak van woninginbraken. In 2011 werden in Tilburg 1.620 woninginbraken geregistreerd, in 2014 was dat gedaald naar 1163. In 2012 introduceerde Tilburg de BuurTent, een idee van wijkagent Rachid Debjani. Dit is een samenwerkingsproject van de gemeente Tilburg, politie Midden en West-Brabant en Zeeland en re-integratie leerwerkbedrijf WatWest. Om de kans op 'besmetting' te verlagen, wordt de BuurTent vlak na een inbraak opgezet op de plaats delict. Buurtbewoners uit de nabije omgeving worden in de BuurTent geinformeerd over de modus operandi van de inbraak, de buit en de inbraakgevoelige elementen van de woningen. Positief neveneffect is dat de BuurTent de onderlinge verhoudingen in de buurten versterkt.
Horecastewards
Dronkenschap is de meest voorkomende aanleiding voor uitgaansgeweld. Veel omwonenden van horecagelegenheden in het Rotterdamse centrum geven aan dat ze overlast ervaren in de uitgaansnachten. Middelengebruik op straat, wildplassen, en geluidsoverlast zijn veelgehoorde klachten. De politie kan niet overal aanwezig zijn en de raddraaiers vallen vaak buiten het werkterrein van portiers. Om de sfeer in de binnenstad te verbeteren, zet Rotterdam horecastewards in. Jongerenwerkers die zijn geselecteerd op goede communicatieve eigenschappen maken het uitgaanspubliek op een vriendelijke manier wegwijs in de stad, smoren escalerende situaties in de kiem en de-escaleren bij geweld. Dit project wordt door de gemeente en horecaondernemers gezamenlijk gefinancierd.
Educatief Programma Jongeren
De werkwijze van het Educatief Programma Jongeren sluit zoveel mogelijk aan op de belevingswereld van de doelgroep: basisschoolleerlingen uit groep acht. Het project wil vroegtijdig schoolverlaten, jong daderschap en radicalisering tegengaan. De beleving van de kinderen wordt geprikkeld door 'echte' componenten: echte agenten, echte ex-gedetineerden en een echte rechtszaak. Door de authenticiteit is de impact op de doelgroep groot. Dit samenwerkingsproject van politie, Openbaar Ministerie en de Peter Faber stichting, mikt op de 'voorkant', als het nog niet te laat is. Het programma wordt sinds twee jaar aangeboden op scholen in Amsterdam en Oost-Nederland. De komende drie jaar wordt het landelijk uitgerold.
Dutch Trainee Cup
De basisgedachte van de Dutch Trainee Cup is dat sport een effectief middel is om probleemjongeren bij de samenleving te betrekken. Het project richt zich op clienten uit de maatschappelijke opvang, jeugdzorgreclassering en gevangeniswezen. Op lokaal niveau werken sportclubs, maatschappelijk opvangorganisaties, reclassering, Dienst Justitiele Inrichtingen, gemeenten en de stichting Life Goals samen voor de duur van een sportseizoen van negen maanden. Ze doen dit met dertig tot veertig deelnemers, die zijn geselecteerd door de maatschappelijke partners. Sport verbetert de fysieke en mentale conditie, door vrijwilligersactiviteiten doen de deelnemers werkervaring en sociale contacten op. Een sportpsycholoog werkt met de deelnemers aan persoonlijke levensdoelen. In 2015 nemen 21 gemeenten, 30 maatschappelijke sportclubs en 50 maatschappelijke opvangorganisaties deel met 38 teams. Dit brengt het totaal op zevenhonderd deelnemers.
Bloedlink
Het zijn vooral Turkse en Marokkaanse meisjes rond dertien en zestien jaar die slachtoffer worden van sexting en grooming. Zij komen online in contact met jonge mannen die ze paaien, overhalen zich naakt voor de webcam te tonen of seks met hen te hebben. Daarbij worden foto's of filmpjes gemaakt. Naderhand dreigt het 'vriendje' die online te verspreiden als het meisje niet doet wat hij wil. De eer, angst en schaamte van de meisjes verschaft hem een machtspositie. Bloedlink is een project van de Utrechtse politie en Pretty Woman, dat streeft naar het bespreekbaar maken van het taboeonderwerp seksualiteit in de brugklas en in de moskee met jongeren uit niet-westerse culturen. Er is ook een islamitisch geestelijk werker bij betrokken. Tevens zijn er voorlichtingsbijeenkomsten voor ouders.