Haagse Stadspartij: jongeren verdienen perspectief
Haagse Stadspartij: jongeren verdienen perspectief!
Den Haag, 28 september 2015 – De Haagse Stadspartij maakt zich zorgen om de groeiende groep jongeren met schulden. Eén op de vijf jongeren in Nederland heeft schulden en jongeren zijn de snelst stijgende schuldengroep. Bij kwetsbare jongeren, jongeren die bijvoorbeeld dakloos zijn of psychische problemen hebben, komen schulden nog veel vaker voor. Raadslid Elly Burgering wil van de gemeente weten hoe groot de groep jongeren met schulden in Den Haag precies is en wat er concreet gebeurt om hen te helpen hun leven weer op de rit te krijgen.
Vorige week sprak De Coalitie Van De Straat (Federatie Opvang, Stichting Zwerfjongeren NL en Kamers met Kansen) haar zorgen uit over het gebrek aan passende schuldhulpverlening voor (ex) dakloze jongeren. Er zijn doorgaans namelijk voorwaarden verbonden aan schuldhulpverlening, zoals het hebben van een stabiele woon- of leefsituatie en het hebben van een stabiel inkomen. Zonder schuldhulp op maat is het voor (ex) dakloze jongeren heel lastig om hun problemen op te lossen want de schulden staan vaak ook hulp op andere terreinen in de weg.
Elly Burgering vindt het belangrijk dat jongeren met schulden goede hulp en ondersteuning krijgen zodat problemen niet verder uit de hand lopen en de jongeren een leven kunnen opbouwen. Burgering: "De gemeente moet zich actief opstellen bij zowel de hulp en begeleiding van jongeren die schulden hebben als bij de preventie. Jongeren financieel weerbaar en zelfredzaam maken zodat ze niet in de financiële problemen raken". Ook vraagt Burgering de gemeente om zorg te dragen voor passende schuldhulpverlening voor (ex) dakloze jongeren. "We moeten er alles aan doen om deze kwetsbare jongeren te helpen om weer een toekomstperspectief op te bouwen", aldus Burgering.
Den Haag, 26 september 2015
Aan de voorzitter van de gemeenteraad,
Steeds meer jongeren hebben schulden. Onderzoek van het Nibud uit 2014 wijst uit dat één op de vijf jongeren van 18 tot 24 jaar een schuld heeft. Uit een recent onderzoek naar jongvolwassenen en schulden in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid blijkt dat maar liefst 14,5% van de jongvolwassen van 18 t/m 24 jaar risicovolle schulden heeft.
Ook veel (ex) dakloze jongeren hebben problematische schulden. Vanwege hun verblijfssituatie komen deze kwetsbare jongeren vaak niet in aanmerking voor de reguliere schuldhulpverleningstrajecten. De Coalitie Van De Straat (Federatie Opvang, Stichting Zwerfjongeren NL en Kamers met Kansen) heeft vorige week aangegeven van mening te zijn dat er concrete stappen moeten worden genomen om schulden bij deze jongeren te voorkomen en op te lossen. Zij maken zich namelijk grote zorgen over het gebrek aan passende schuldhulp en begeleiding voor (ex)dakloze jongeren met problematische schulden. De coalitie stelt dat een steeds grotere groep jongeren buiten beeld raakt.
De Haagse Stadspartij vindt het belangrijk dat jongeren met schulden goede hulp en begeleiding krijgen zodat zij een normaal bestaan kunnen opbouwen en stelt, onder verwijzing naar artikel 30 van het reglement van orde, de volgende schriftelijke vragen:
1. Hoeveel jongeren met (problematische) schulden zijn er in Den Haag?
2. Welke voorzieningen zijn er in Den Haag precies voor jongeren die problematische schulden hebben en wat er gebeurt er op het gebied van voorlichting en preventie? Wat wordt er bijvoorbeeld gedaan om te bevorderen dat jongeren financieel weerbaar en zelfredzaam worden?
3. Welk percentage van de Haagse jongeren met schulden meldt zichzelf met een hulpvraag bij de daarvoor aangewezen instanties, hoeveel van deze jongeren worden er door deze instanties geholpen en hoeveel stromen er succesvol (dus zonder schulden) uit?
4. Welke initiatieven neemt de gemeente om jongeren met schulden actief te benaderen?
5. Aan welke voorwaarden moeten jongeren in Den Haag voldoen om in aanmerking te komen voor hulp bij schulden?
6. Uit onderzoek blijkt dat (ex) dakloze jongeren vaker problematische schulden hebben dan andere jongeren. Hoe groot is de groep dakloze jongeren met schulden in Den Haag?
7. Gemeentelijke schuldhulpverlening is vaak niet voldoende toegankelijk voor de (ex) dakloze jongeren. Er zijn namelijk voorwaarden verbonden aan schuldhulpverlening, zoals het hebben van een stabiele woon- of leefsituatie en het hebben van een stabiel inkomen. Zijn de Haagse schuldhulpverleningstrajecten voldoende toegankelijk voor (ex) dakloze jongeren en welke ruimte is er om maatwerk te leveren bij de schuldhulpverlening voor deze kwetsbare groep?
8. Is het college bereid om met een actieplan te komen om passende schuldhulpverlening voor (ex) dakloze jongeren te realiseren?
Met vriendelijke groet,
Elly Burgering
Haagse Stadspartij