Eerste Nederlandse projecten klaar voor indiening bij EFSI

Eerste Nederlandse projecten klaar voor indiening bij EFSI

28 september 2015

De Nederlandse provincies hebben vier projecten voorbereid die klaar zijn voor indiening bij het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI). Dit heeft de bestuurlijke adviescommissie regionale economie en energie van het IPO op 25 september vastgesteld. De eerste projecten die klaar zijn voor indiening gaan over breedband, geothermie, energie-neutrale woningen en afstemming EFSI met de provinciale revolverende fondsen.

Ook stelde de Commissie de inventarisatie van projecten vast die voor volgende tranches van EFSI kunnen worden ingediend. Dat is een dynamische lijst waar te allen tijden projecten aan kunnen worden toegevoegd.

Regionale economie versterken

Bert Pauli, portefeuillehouder regionale economie zei in een reactie: "door krachtenbundeling van provincies liggen er vier projecten, waarmee we van wal kunnen voor de eerste tranche. Ik hoop en verwacht dat we op deze wijze met het EFSI onze regionale economische agenda's kunnen versterken."

Selectiecriteria

Deze onderwerpen zijn geselecteerd vanwege de provincie-brede relevantie, de vergevorderde uitwerking van de voorstellen en de bereidheid van de provincies om fors te investeren. Na een eerste inventarisatie van de provincies, het IPO en het HNP in mei 2015, is aangedrongen op bundeling van regionale projecten en op het prioriteren van onderwerpen, zodat de projectvoorstellen meer kans maken op financiering.

Meer risico

Het investeringsfonds, ook wel het Junckerplan genoemd, is bedoeld voor investeringen op de terreinen van infrastructuur, energie, innovatie, duurzaamheid en het midden- en kleinbedrijf. Met EFSI wil de Europese Commissie en de Europese Investeringsbank (EIB) risicovollere investeringen in de commerciele en publieke sector aanmoedigen.

NIA

Het Nederlands Investerings Agentschap voor EFSI (NIA) is opgericht door het ministerie van Economische Zaken, het ministerie van Financien en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland om geinteresseerden in EFSI te adviseren, te ondersteunen en te verbinden.

Onder het voorzitterschap van NIA zullen medeoverheden, de Nederlandse Investeringsinstelling (NLII), de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG), de Nederlandse Waterschapsbank (NWB) en de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM's) samenwerken om de voortgang van EFSI-investeringen in Nederland te bevorderen.

Vervolg

Voorzitter Kremers van het NIA adviseert dit najaar de ministers van Financien en Economische Zaken over het indienen van de eerste Nederlandse EFSI-projectvoorstellen. De EIB bepaalt vervolgens welke projecten recht hebben op EFSI lening. Projecten die met EFSI worden gefinancierd hebben tevens recht op een versnelde staatssteunroute.