Oproep aan college Westvoorne voor ambitieus klimaatbeleid
P E R S B E R I C H T
Oproep aan college Westvoorne voor ambitieus klimaatbeleid
Het nieuwe college van B&W in Westvoorne schuift de duurzaamheidsdoelstelling op een onverantwoorde en onwettelijke manier opzij. Het college van VVD, PW en D66, dat een jaar eerder was aangetreden, streefde naar een energieneutrale, gebouwde omgeving in 2025. De huidige coalitie van Partij Westvoorne en Gemeentebelangen Westvoorne heeft dit doel met 25 jaar uitgesteld tot 2050. Dit uitstel staat gelijk aan geen beleid voeren.
Volgens D66 Westvoorne is deze beleidsverslechtering niet alleen maatschappelijk onverantwoord maar ook in strijd met diverse nationale en internationale afspraken. Daarom wil D66 Westvoorne het college van B&W a.s. dinsdag bij de raadsvergadering met een motie oproepen om de ambitie bij te stellen en dit jaar nog een plan op te stellen dat aansluit bij afspraken die overheden nationaal moeten naleven.
Motie van D66 Westvoorne
D66 Westvoorne dient a.s. dinsdag 29 september een motie in die het college oproept om dit jaar nog een plan van aanpak te presenteren. Dit plan moet dan aansluiten bij de door de rechter geëiste doelstelling met betrekking tot de CO2-reductie in 2020, zodanig dat ook de gebouwde omgeving in Westvoorne aan die eisen voldoet.
Naar energieneutrale woningen
Het kleinschalige pilotproject energieneutraal renoveren van woningen van het Woningbedrijf, waarmee de gemeente nu begint, moet meteen navolging krijgen. D66 wil dat in het verlengde van dit pilotproject direct een meerjarenplan wordt opgesteld om alle andere woningen van het woonbedrijf in de komende tien á vijftien jaar energieneutraal te maken. Technisch en ook financieel is dit mogelijk, en bovendien zal dit de komende jaren alleen maar rendabeler worden. Tegelijk moeten we in onze gemeente zowel bij vergunningen voor nieuwbouw als bij toestemming verlenen voor grootschalige verbouwing en renovatie zoveel als mogelijk inzetten op het energieneutraal maken van de gebouwde omgeving.
Afspraken en regelgeving
Belangrijkste redenen voor dit college om een ambitieuzer klimaatbeleid te voeren, zijn de afspraken en regelgeving die - ook de gemeenten - daartoe dwingen.
De Europese Commissie stelde op 22 januari 2014 klimaatdoelen vast waarin zij stelt dat overheden een vermindering van de CO2-uitstoot met 40% in 2030 (ten opzichte van 1990) moeten realiseren.
Op dit moment geldt in ons land nog steeds de 20-20-20 doelstelling; Deze 20-20-20 doelstelling richt zich op het jaar 2020. De doelen zijn: 20 procent minder CO2-uitstoot; 20 procent minder energieverbruik; 20 procent van het totale energiegebruik moet afkomstig zijn uit hernieuwbare energie.
Op 24 juni 2015 eiste de Nederlandse rechter dat Nederland in 2020 minimaal 25% CO2-reductie realiseert (t.o.v. 1990) terwijl de huidige ambitie slechts 16% is en Nederland niet op koers ligt.
Deze rechterlijke uitspraak is van toepassing op alle overheden en geldt dus ook voor de gemeente Westvoorne.
Motie: Klimaatdoelstellingen Westvoorne
De raad van de gemeente Westvoorne in vergadering bijeen op 29 september 2015;
De fractie van D66 constateert, o.b.v. het ingekomen stuk 'Pilotproject energieneutraal renoveren van woningen van het Woningbedrijf, behorend bij de commissievergadering Grondgebied van september 2015 dat de doelstelling m.b.t. het realiseren van een klimaatneutrale gebouwde omgeving door deze coalitie is uitgesteld van 2025 naar 2050.
Overwegende:
Dat de Europese Commissie op 22 januari 2014 klimaatdoelen heeft vastgesteld. Daarin stelt de Commissie o.a. dat we een vermindering van de CO2-uitstoot met 40% in 2030 (ten opzichte van 1990) moeten realiseren.
Dat op dit moment nog steeds de 20-20-20 doelstelling geldt; Deze 20-20-20 doelstelling richt zich op het jaar 2020. De doelen zijn: 20 procent minder CO2-uitstoot; 20 procent minder energieverbruik; 20 procent van het totale energiegebruik moet afkomstig zijn uit hernieuwbare energie.
Dat op 24 juni 2015 de rechter heeft geëist dat Nederland in 2020 minimaal 25% CO2-reductie realiseert (t.o.v. 1990) terwijl de huidige ambitie slechts 16% is en Nederland niet op koers ligt.
Dat deze rechterlijke uitspraak van toepassing is op alle overheden en dus ook geldt voor de gemeente Westvoorne.
is van mening:
Dat we sinds enkele jaren enegieneutraal kunnen bouwen, waarbij we de kosten binnen acceptabele termijnen kunnen terugverdienen.
Dat onze gemeente om deze reden zowel bij nieuwbouw als bij bestaande bouw actief en zoveel als mogelijk moet inzetten op het energieneutraal maken van de gebouwde omgeving; dat betekent dat in planningen rekening moet worden gehouden met de uitspraak van de rechter.
Verzoekt het college van Burgemeester en Wethouders van Westvoorne:
om in 2015 een plan van aanpak te presenteren dat aansluit bij de door de rechter geëiste doelstelling m.b.t. de CO2-reductie in 2020, zodanig dat ook onze gebouwde omgeving aan die eisen voldoet.
en gaat over tot de orde van de dag,
D66 W.M. Hartog