Heiloo richt zich op versneld en extra opvang vergunninghouders(28-0..


De gemeenten in Noord-Holland Noord zetten zich gezamenlijk in de opvang van vluchtelingen zo goed en zo snel mogelijk te realiseren. Besloten is dat een `taskforce' de regie gaat nemen om kansrijke locaties snel beschikbaar te hebben. Deze regie wordt genomen binnen de structuur van de
Veiligheidsregio, waarin de gemeenten elkaar al gevonden hebben. Op 6 oktober is een eerste inventarisatie van mogelijk beschikbare locaties.

In goede samenwerking kan de regio helpen om lokale initiatieven te bundelen. Kleinere locaties die gebruik kunnen maken van voorzieningen bij grotere centra kunnen zo bijvoorbeeld worden ingezet. In Heiloo zijn, zoals het er nu naar uitziet, geen (kleinere) locaties voorhanden die voldoende
dichtbij een grotere locatie liggen. Heiloo richt zich daarom op versnelling in het bieden van huisvesting aan vergunninghouders (mensen die in een asielzoekerscentrum wachten op doorstroming naar eigen woonruimte), zodat er weer capaciteit vrijkomt bij de asielzoekerscentra.

Taakstelling

De taakstelling is voor iedere gemeente de afgelopen tijd fors toegenomen en zal naar verwachting ook nog verder toenemen. Voor Heiloo betekent het dat zij in 2015 aan 38 personen onderdak moet bieden. In 2016 stijgt dit aantal met enkele tientallen. Voor de vergunninghouders is een snellere
afhandeling nodig van deze taakstelling en waar mogelijk het extra huisvesten van vergunninghouders.

Realisatie huisvesting

Om deze extra vraag op te kunnen vangen, onderzoekt de gemeente Heiloo niet alleen de mogelijkheden van bestaande huisvesting maar ook de mogelijke realisatie van (semi)permanente huisvesting op nu nog onbebouwd terrein.

Opvang

In de regio wordt naast het bieden van huisvesting aan vergunninghouders ook gekeken naar de opvang voor vluchtelingen. Voor vluchtelingen is acute opvang nodig voor de korte termijn, opvang voor de middellange termijn en voor de lange(re) termijn het opzetten en inrichten van extra
asielzoekerscentra (AZC's). Voor de noodopvang worden locaties genoemd als kantoorpanden en recreatieparken. De noodopvang moet wel een minimale periode van twee jaar omvatten.

Initiatieven

Naast de inspanningen die de gemeenten in de regio leveren zijn er ook lokale initiatieven. Zo startte een inwoner uit Heiloo een inzamelingsactie van kleding voor vluchtelingen in de vier opvangcentra in Amsterdam. "Iedere avond als ik in de auto stap, is er nauwelijks meer plek om te zitten.
Zoveel kleding heeft iedereen gebracht," aldus een betrokken vrijwilliger. Als inwoners van Heiloo zich willen inzetten als vrijwilliger, kunnen zij zich het beste melden bij Vluchtelingenwerk of het Rode Kruis.