Kindbruiden stel het belang van het meisje voorop


28 september 2015,

Er is momenteel veel te doen over Syrische kindbruiden die asiel hebben aangevraagd in Nederland. UNICEF is tegen kindhuwelijken. In het VN-Kinderrechtenverdrag - dat Nederland onderschrijft - staat dat bij iedere beslissing het belang van het kind voorop gesteld moet worden.

In het VN-Kinderrechtenverdrag - dat Nederland onderschrijft - staat dat bij iedere beslissing het belang van het kind voorop gesteld moet worden. In de praktijk betekent dit dat uiterst zorgvuldig onderzocht moet worden wat het beste is voor het kind in kwestie. Er moet nagegaan worden wat de
situatie is. Is het meisje bij familie? Is er sprake van een gedwongen huwelijk? Hoe wordt het meisje momenteel opgevangen? Loopt het gevaar? Op basis van deze informatie moet besloten worden hoe het beste kan worden gehandeld.

Kinderrechtenverdrag

Misschien is het meisje beter af in een veilige omgeving in haar thuisland en moeten daar kinderbeschermingsorganisaties worden ingeschakeld die het kind in samenspraak met de familie kunnen beschermen. Het Kinderrechtenverdrag geeft allerlei aanwijzingen over het beschermen van kwetsbare
kinderen. Daar zijn niet alleen wij aan gebonden, maar ook de landen van herkomst. Zij hebben het verdrag immers ook geratificeerd.

Rol van de overheid

Wanneer kindbruiden naar Nederland komen, is de Nederlandse overheid verplicht om het welzijn van deze kinderen in de gaten te houden. Indien nodig kan de Raad voor de Kinderbescherming ingrijpen. Net zoals ze dat verplicht is te doen bij andere minderjarige kinderen die naar Nederland komen.
Deze kinderen zijn immers kwetsbaar, hebben hier geen sociaal vangnet en spreken de taal niet.

Er zal dus gekeken moeten worden wat voor een specifiek kind de beste oplossing is. Hoe lastig het in de praktijk vaak ook is om te achterhalen wat de precieze situatie van het meisje is.