Wilt u ook iets doen voor een vluchteling?


De laatste tijd wordt er in de media heel veel aandacht besteed aan de `vluchtelingenproblematiek'.

Mogelijkheden.

Je kunt geen radio of TV aanzetten of geen krant openslaan, of je belandt wel in een discussie over dit onderwerp. De beelden van ternauwernood geredde bootvluchtelingen, van uitgeputte kinderen, van metershoge hekken, en van overvolle opvangkampen staan inmiddels op ons netvlies gebrand. Ook
bij de gemeente komen vragen binnen over wat men kan doen voor vluchtelingen. Samen met Vluchtelingenhulp Mook hebben wij een aantal mogelijkheden op een rijtje gezet.

Enkele voorbeelden van mogelijkheden om ook iets te doen:

* Wanneer u iets wilt doen voor de vluchtelingen die aan de grenzen van Europa in opvangkampen zitten, kunt u geld overmaken naar het Rode Kruis (giro 6868) of Stichting Vluchteling (giro 999), die ter plekke hulp verlenen.
* In de herfstvakantie worden houdbare etenswaren en andere spullen (zoals kleding en luiers) naar Griekenland gebracht. Er zijn ook inzamelpunten in Groesbeek en Nijmegen. Het is ook mogelijk om een financiele donatie te doen. Zie www.hulpkaravaangriekenland.nl.
* Er zijn scholen die een actie op touw zetten door de leerlingen rugzakjes met spulletjes voor vluchtelingenkinderen te laten samenstellen.
* Het Rode Kruis opent Welkom Winkels bij AZC's, waar bijv. warme winterkleding, fietsen en toiletartikelen ingezameld (en uitgedeeld) worden. Ook in Nijmegen komt waarschijnlijk een WelkomWinkel, vermoedelijk bij Heumensoord. Zie www.hulpvoorvluchtelingen.nl.
* U kunt zich als vrijwillig(st)er aanmelden bij landelijk werkende organisaties, die zich inzetten voor de opvang en begeleiding van asielzoekers en vluchtelingen in Nederland. Te denken valt aan VluchtelingenWerk Nederland en Stichting de Vrolijkheid, die activiteiten organiseert voor
kinderen en jongeren in AZC's.

In Heumensoord komt ook een opvanglocatie. De aangeboden hulp van vrijwilligers wordt in Nijmegen gecooerdineerd door de Stips, de Nijmeegse wijk- en informatiecentra. Hun centrale mailadres is: noodopvang@stipnijmegen.nl.

Overzicht van initiatieven

Voor een overzicht van initiatieven kunt u kijken op http://verdubbeldame.blogspot.nl en https://www.ikwilietsdoenvooreenvluchteling.nl.

Aanmelden als vrijwillig(st)er

Misschien vraagt u zich af of u ook in onze eigen gemeente iets kunt doen voor vluchtelingen. Wilt u meer informatie over het vrijwilligerswerk bij Vluchtelingenhulp Mook of wilt u zich aanmelden als vrijwillig(st)er, aarzel dan niet om contact op te nemen met de cooerdinatrice Marlies Megens
tel.: (024) 358 50 72; email: marliesmegens@vluchtelingenhulpmook.nl. Op de website www.vluchtelingenhulpmook.nl kunt u ook wat meer informatie vinden over de werkgroep.