Open dag bij brandweer Sint-Michielsgestel

Op zondag 27 september organiseert de brandweerverening Sint-Michielsgestel een open dag op de brandweerpost aan de Schijndelseweg 38b. Aanleiding is het 80-jarig bestaan van de vereniging. Iedereen is welkom tussen 11:00 en 16:30 om te zien en te ervaren wat de brandweer tegenwoordig allemaal doet.

Naast de demonstraties en rondleidingen is het ook mogelijk zelf het brandweergereedschap in de hand te nemen. Verder zijn er verschillende informatiestands over brandveilig leven, werken bij de brandweer en brandweeropleidingen.

De brandweer Sint - Michielsgestel kent een rijk verleden

Het is 80 jaar geleden dat de middenstand in Sint-Michielsgestel door het bestuur van de gemeente gevraagd werd een brandweerkorps op te richten. Materieel kon op kosten van de gemeente aangeschaft worden. Tevens werd de brandweervereniging opgericht waarvan alle leden van de vrijwillige brandweer automatisch lid werden. Ook werd afgesproken dat eventuele vergoedingen in de verenigingskas gestort werden. Iets dat tot op de dag van vandaag nog steeds gebeurt. In die tijd genoten brandweervrijwilligers aanzien in het dorp. Men moest beschikken over een goede staat van dienst om lid te kunnen worden.

In de dertiger jaren was het voor een gemeente een rijkdom om te kunnen beschikken over een brandweervereniging met brandweervoertuig en persoonlijke beschermingsmiddelen zoals laarzen en een, voor ieder lid van de brandweervereniging, identieke pet. In deze tijd is dat anders. Iedere brandweerman of -vrouw heeft zijn eigen set persoonlijke beschermingsmiddelen die bestaat uit bluskleding, laarzen, handschoenen en een helm. Daarnaast is er ademluchtbescherming en indien nodig een chemicalien-overal die gebruikt wordt bij incidenten met gevaarlijke stoffen.

Het gereedschap voor het verlenen van hulp werd vroeger vaak beschikbaar gesteld door de plaatselijke loodgieter, garagehouder of installateur. In die tijd werd bij een auto-ongeval met een ijzerzaag delen van een auto verwijderd. Bij het zagen moest men elkaar aflossen omdat de inspanning vaak te groot werd. Tegenwoordige beschikt de brandweerman over moderne hulpmiddelen zoals een hydraulische schaar en spreider om een slachtoffer uit een autowrak te bevrijden.

Vanaf 1935 hebben veel personen zich ingezet voor het vrijwillige brandweerkorps van Sint - Michielsgestel. Tot 2005 werd de leiding opgedragen werd aan vrijwillige commandanten. In 2006 trad de eerste beroepscommendant aan. De brandweervereniging die veel activiteiten organiseert en een belangrijke rol speelt binnen de brandweer en de gemeenschap van Sint - Michielsgestel bleef actief. Wederzijdse belangen van brandweer en vereniging zijn door de jaren heen altijd op een open en eerlijke wijze gediend. Dit is onder andere in 2011 tot uiting gekomen bij de realisatie van de nieuwbouw van de brandweerkazerne waarin de brandweerpost nu gehuisvest is. Deze kazerne wordt gekenmerkt door een open en transparante structuur waar de gebruikers bij het definitieve ontwerp een stem in hebben gehad. Hierbij is ook rekening gehouden met enkele verworvenheden die de post al had op de oude kazerne aan de Ceintuurweg, die dateerde uit 1957. Een voorbeeld dat hierbij kenmerkend is voor de brandweerpost is de realisatie van een stallingsplaats voor `Stoffel' de oude ladderwagen van Sint - Michielsgestel. Deze ladderwagen werd in 1936 gebouwd en is in 1957 overgenomen van de gemeente Leiden. `Stoffel' heeft tot 1992 dienst gedaan en staat in de remise als boegbeeld van de post. Daarnaast is een ruimte opgenomen in het gebouw waarin na afloop van een incident nagepraat kan worden en zonodig ook stoom afgeblazen kan worden.

Brandweer Sint - Michielsgestel werd op 1 januari 2011 geregionaliseerd. Afspraken uit het verleden werden opnieuw op schrift gesteld. De Stoffel blijft waar hij staat en het verenigingshonk blijft bestaan. Regionalisatie betekende dat de post opging in een regionaal korps onder de naam Brandweer Brabant Noord / Post Sint-Michielsgestel. De vereniging bleef gewoon als brandweervereniging bestaan en kon de activiteiten die ze al jaren organiseert voortzetten. Zij ondersteunen bijvoorbeeld de scholen door het geven van brandpreventielessen en organiseren hiervoor jaarlijks een spellendag. Ook is de vereniging actief bij de organisatie van het Rampenkamp voor de scouting en draait ze haar deuntje mee tijdens Mini Gestel.

Eens in de 5 jaar organiseert de vereniging een open dag als dank aan de gemeenschap voor het in hun gestelde vertrouwen. Deze keer op 27 september 2015.