Rekenmodel voorspelt smaak van groente en fruit: winst voor veredela..
Gepubliceerd op
25 september 2015
Na tomaat, is het sinds kort ook mogelijk om de smaak van nieuwe lijnen van paprika en galiameloenen te voorspellen door een rekenmodel dat Wageningen UR heeft ontwikkeld. "Met dergelijke modellen hebben plantenveredelaars een stuk gereedschap in handen waarmee ze beargumenteerd en relatief
goedkoop een sterke voorselectie kunnen maken in hun veredelingsprogramma's", zegt onderzoeker dr. Wouter Verkerke van Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk. "Vanaf volgend jaar kunnen we bijvoorbeeld ook de smaak van aardbeien door een model voorspellen."
Controleer uw cookie-instellingen
Basiskenmerken
De voorspellende rekenmodellen van Wageningen UR werken met een aantal input parameters voor smaakkenmerken die in het laboratorium gemeten kunnen worden. "Die verschillen per product", benadrukt Verkerke. "Voor een tomaat is onder andere de verhouding tussen zoet en zuur belangrijk, voor de
paprika is ook bitterheid een belangrijke eigenschap. Voor galiameloenen rekenen we weer meer met andere eigenschappen."
Die basiskenmerken meten de onderzoekers met behulp van een serie zo eenvoudige mogelijke laboratoriummetingen, om kosten te besparen. "De truc is om een model te ontwikkelen dat een reele indruk geeft van wat een smaakpanel uiteindelijk echt van een product zal vinden. Dat vergt het nodige
puzzelen. Ook voor het bouwen en controleren van het model gebruiken we metingen uit het laboratorium en het oordeel van smaakpanels."
Veranderende smaken
Door de eerste screening met het rekenmodel is het veredelen op smaak een stuk efficienter geworden, vertelt Verkerke. Overigens is smaak voorkeur niet statisch, waarschuwt hij. "We kunnen de modellen bijvoorbeeld aanpassen aan de smaak voorkeuren van verschillende landen of in de tijd. Het
lijkt er bijvoorbeeld sterk op dat consumenten de 'bite' van een product tegenwoordig steeds belangrijker vinden. Denk maar aan de vele snacktomaatjes die nu op de markt zijn. Daar kunnen we onze metingen en modellen dus ook op aanpassen."
Sneller selecteren op de juiste genen
Het rekenmodel maakt het volgens Verkerke mogelijk om steeds vroeger in het proces van veredeling te voorspellen of een bepaalde lijn wel of niet gewaardeerd zal worden door de consument van dat moment en uit de gekozen regio. "Dat geeft veredelaars dus de mogelijkheid een voorsprong te nemen
op de concurrentie. Dit principe is voor veel meer producten interessant. Vanaf volgend jaar hebben we een testmodel voor de smaak van aardbeien. Maar wat denk je van mandarijnen. Hoe vaak overkomt het je niet dat je mandarijnen koopt die er lekker uitzien, maar waarvan de smaak toch bitter
tegenvalt. Dat komt de verkoop natuurlijk niet ten goede. Als je als veredelaar dankzij een rekenmodel al in een vroeg stadium weet of een product goed zal gaan scoren op smaak, en je kunt daar vervolgens ook efficient op veredelen, dan is dat enorme winst."
* dr. W (Wouter) Verkerke
Contactpersoon dr. W (Wouter) Verkerke
Contactformulier
Wageningen UR Glastuinbouw
Wageningen UR Glastuinbouw is het Nederlandse onderzoekinstituut voor de glastuinbouw
* Beperking elektriciteitsverbruik bij chrysant Beperking elektriciteitsverbruik bij chrysant
* [IMG] Gewasstructuur Tomaat
* Geautomatiseerde segmentatie van druiventrossen in het verpakkingsproces Geautomatiseerde segmentatie van druiventrossen in het verpakkingsproces
Meer nieuws
Meer informatie
* Nieuw smaakmodel galiameloen Nieuw smaakmodel galiameloen in gebruik genomen
* [IMG] Smaakpanel van Wageningen UR Glastuinbouw levert steeds meer informatie
* SenTo SenTo (Senioren van de Toekomst): consumentenpanel van 55-plussers
* Snacktomaten in smaakonderzoek Snacktomaten in smaakonderzoek
* Innovatie- en Demonstratie Centrum (IDC) Smaak
* Consumentenonderzoek naar smaak, geur en textuur