Langdurig zitten is gevaarlijker dan we denken

17 SEPT. 2015. Wetenschappers vinden steeds meer aanwijzingen dat te lang onafgebroken neerzitten een gezondheidsrisico is, zelfs voor mensen die tijdens de week regelmatig gaan sporten.

17 SEPT. 2015. Wetenschappers vinden steeds meer aanwijzingen dat te lang onafgebroken neerzitten een gezondheidsrisico is, zelfs voor mensen die tijdens de week regelmatig gaan sporten.

Onze huidige levensstijl nodigt uit om langdurig te zitten: meer passief woon-werkverkeer, minder tijd besteed aan huishoudelijke activiteiten die een lichamelijke inspanning vragen en meer tijd gespendeerd aan computergebruik en tv-kijken.

Onderzoek toont aan dat een persoon die af en toe gaat sporten maar voor de rest van de dag vele uren neerzit alsnog een verhoogde kans heeft om diabetes type 2 of hart- en vaatziekten te ontwikkelen in vergelijking met iemand die slechts enkele uren per dag neerzit of met iemand die het zitten regelmatig onderbreekt met een beweegpauze. Zelfs de algemene kans om te sterven blijkt groter bij de zittende groep.

Op 24 september komen experts uit Belgie en Nederland samen. Ze bespreken de meest recente onderzoeksresultaten rond langdurig zitten en gezondheid. Deelnemers krijgen meteen ook een alternatief aangereikt: dynamisch werken. Tijdens een viertal workshops worden praktijktips uitgewisseld rond dynamisch werken. Deelnemers kunnen ter plaatse ook dynamisch meubilair uittesten.

De studiedag is een organisatie van het Expertisecentrum voor Gezond Bewegen van de KU Leuven (PortaAL), het Nederlands Instituut voor Sport & Bewegen (NISB) en Sporting A (Sportdienst Antwerpen).

Meer informatie: http://faber.kuleuven.be/nl/pv/kalender/symposium-dynamisch-werken

U bent van harte welkom op het persmoment bij het begin van het symposium. Het symposium zelf is volledig volzet (120 deelnemers).

Op donderdag 24 september 2015 wordt tussen 9u30-10u een persmoment voorzien (Locatie: Felix Pakhuis, Antwerpen) in aanwezigheid van de experts Prof. Dr. Jan Seghers (KU Leuven) en Dr. Hidde van der Ploeg (VUmc, Amsterdam). Tijdens dit persmoment heeft u de mogelijkheid om een interview af te nemen met de experts. Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen voor 22/9 via An Bogaerts (An.Bogaerts@kuleuven.be)