NNO trapt het seizoen af met Mozart

NNO trapt het seizoen af met Mozart

Op donderdag 24 september trapt het Noord Nederlands Orkest (NNO) in Schouwburg De Lawei in Drachten het nieuwe culturele seizoen af met het concert Rosanne Philippens speelt Mozart. Voor het orkest staat dirigent emeritus van het NNO, Michel Tabachnik. Het NNO toert met dit programma langs diverse podia door Noord Nederland. Kaarten zijn te koop via de diverse podia.

Het NNO opent het seizoen met twee topstukken. Tijdens dit concert speelt aanstormend Nederlands viooltalent Rosanne Philippens het Vijfde vioolconcert - bijgenaamd het Turkse Concert - van Mozart. In 2009 won Philippens het Nationaal Vioolconcours Oskar Back en in 2014 het Internationale Vioolconcours in Freiburg. Zij wordt geprezen om haar wonderwereld aan kleur en haar briljante en bezielde spel. In dit werk, waarin grote trom, bekkens en triangel een grandioze Turkse finale inzetten, stelt Mozart hoge eisen aan de solist. Alle gelegenheid dus voor Rosanne om te schitteren. Na de pauze kan het publiek genieten van de Tweede symfonie van Rachmaninov. De melodieën uit dit kleurrijke werk staan bekend als de allermooiste uit het laatromantische symfonische repertoire.

Rosanne Philippens

Philippens kijkt erg uit naar dit concert. Onlangs zei ze in een interview in het NNO Magazine: “Het is een enorme kick om samen met een orkest te spelen.” Dit heeft ze onder meer te danken aan haar open manier van spelen, waarbij ze veel contact heeft met het publiek. De jonge muzikante wordt inmiddels dan ook beschouwd als een van de beste violistes van Nederland. Haar concertserie met het NNO valt in de categorie ‘Aanstormend talent’. Een etiket waar Philippens blij mee is, maar zo beschouwt ze zichzelf niet. “Ik zie mezelf meer als een talent dat elke dag opnieuw iets leert. Het gaat er voor mij om steeds beter te worden, geïnspireerd te worden en veel interessante mensen te ontmoeten.”

Michel Tabachnik

Michel Tabachnik is vanaf augustus 2015 dirigent emeritus van het NNO. Met deze titel spreekt het NNO de waardering uit voor Tabachnik en zijn succesvolle samenwerking met het NNO sinds 2015. Gedurende de zes seizoenen als chef-dirigent, en zes seizoenen als honorair dirigent heeft hij het NNO op een hoog peil gebracht en op het publiek grote indruk gemaakt met zijn visie en interpretaties.

Programma

Mozart: Vioolconcert nr.5

Rachmaninov: Symfonie nr.2

Het NNO speelt dit programma in: Drachten, Assen, Groningen, Meppel, Stadskanaal, Emmen en Hoogeveen.

Het Noord Nederlands Orkest

Het NNO werd opgericht in 1862 en is daarmee Nederlands oudste professionele symfonieorkest. Het brengt symfonische muziek tot leven in de drie Noordelijke provincies, met zo’n 120 concerten per seizoen: in concertzalen, in de openlucht, tijdens festivals en voor scholen. Ook toert het orkest regelmatig naar podia elders in het land, zoals het Concertgebouw in Amsterdam en de Doelen in Rotterdam. Het NNO is het meest veelzijdige orkest van Nederland. De programmering is verrassend en breed; van puur en onversneden klassiek tot cross-overs met popmuziek. Het orkest laat graag 'nieuwe oren' kennismaken met symfonische muziek, bijvoorbeeld via de Pieter Roelf Jeugd concerten en de gratis lunch- en buitenconcerten. Ook is het NNO geregeld te beluisteren op de radio. Er is een nauwe samenwerking met diverse andere kunstinstellingen, het Prins Claus Conservatorium en de conservatoria in Amsterdam en Den Haag.

Antony Hermus is vanaf concertseizoen 2015/2016 voor 3 jaar vaste gastdirigent bij het orkest. De Britse Stefan Asbury verruilt op dat moment zijn chef-dirigentschap voor de positie van honorair dirigent van het orkest. Michel Tabachnik is vanaf augustus 2015 dirigent emeritus bij het Noord Nederlands Orkest.

Vooraanstaande dirigenten als Viktor Liberman, Jean Fournet, Franz Paul Decker, Alain Lombard, Sergiu Comissiona, Richard Dufallo en Nikolai Alexeev dirigeerden in het verleden het NNO. Vandaag de dag wordt er naast de vaste gastdirigent en honorair dirigent gewerkt met dirigenten als Jan Willem de Vriend, Michael Jurowski en Stefan Vladar. Het orkest werkt samen met internationale topsolisten zoals Diana Damrau, Piotr Beczala, Simone Lamsma, Daniel Hope, Neslon Goerner en Eva-Maria Westbroek.

Het orkest besteedt in festivalvorm ook regelmatig aandacht aan prominente, hedendaagse internationale componisten. Zo kwamen Wolfgang Rihm (2001), Terry Riley (2002), Hans Werner Henze (2003), Arvo Pärt (2004), Sir Harrison Birtwistle (2005), Heiner Goebbels & Sofia Gubaidulina (2006), Philip Glass (2007 en 2013), Laurie Anderson (2008), Michael Nyman (2009) en Steve Vai (2010 en 2013) naar Groningen voor de uitvoering van hun muziek.

Het orkest bestaat uit zo’n 75 vaste orkestleden. Kijk voor de meest actuele informatie over onze concerten op www.nno.nu.