`Agrarische sector, koester uw fiscale positie'
Kabinet toont oog voor economische betekenis van agrosector
Het kabinet heeft oog voor de rol en voor de veerkracht van de agrosector bij het economisch herstel. Ondanks de zoektocht naar vereenvoudiging van belastingstelsel zijn de fiscale faciliteiten voor de land- en tuinbouw onveranderd gebleven. "Uw zeer belangrijke bijdrage aan de economie wordt in Den Haag gezien en er wordt ook rekening mee gehouden." Dit zei Pieter Hasekamp, directeur-generaal Fiscale Zaken bij het ministerie van Financien, gisteravond tijdens een gezamenlijke bijeenkomst van LTO en de NCR in Den Haag.
Hasekamp ging als gastspreker in op de gewenste maar uitgestelde herziening van het belastingstelsel. Daarbij gelden twee uitgangspunten: vereenvoudiging van belastingregels en een verlaging van de lasten op arbeid. Nederland scoort hoog met agro-export en staat wereldwijd op de tweede plaats. Met een percentage van totale belasting, 57% daarvan komt van de belasting op arbeid, staat Nederland in Europa ook op de tweede plaats.
Specifieke regelingen
Koester uw fiscale positie, stelde Hasekamp. Want de agrarische sector kent vele specifieke regelingen, die recent nog tegen het licht zijn gehouden en niet zijn aangepast. Als voorbeelden noemde hij onder meer de landbouwvrijstelling, verlaagde energietarieven voor de glastuinbouw, btw en vrijstelling cultuurgrond van overdrachtsbelasting.
Voorts ging hij in op de verlaging van de lasten op arbeid, die voor een belangrijk deel in arbeidsintensieve sectoren terechtkomt, zoals de glastuinbouw. In het verlengde noemde Hasekamp een extra loonkostensubsidie van 500 miljoen in 2017, bedoeld voor werkgevers met medewerkers, die het minimumloon verdienen of daar net boven zitten.
Energie-investeringen
Zijn opsomming bevatte ook fiscale regelingen, die momenteel gunstig uitwerken voor de agrosector. Zo noemde hij Vamil en Mia-regelingen (voor milieu-investeringen), waarbij van de 139 miljoen 70% in de agrosector terechtkomt en de lagere energiebelasting voor de glastuinbouw. Daarnaast levert de aftrekregeling voor energie-investeringen een jaarlijks voordeel op van ruim 100 miljoen. Ook van innovatie stimulerende regelingen (in 2016 totaal budget 1,2 miljard) komt een substantieel deel terecht bij de agrosector.
Tot slot wees de fiscale topman van Financien op de fiscale voordelen door internationale belastingverdragen, zoals recent afgesloten met Ethiopie en Kenia, die gunstig uitpakken voor investeringen en de handel in sierteeltproducten. Ter afsluiting had hij nog een uitsmijter in huis: er komt geen beperking of afschaffing van de zgn. `middelingsregeling', zoals ook de zelfstandigenaftrek voor ZZP'ers onveranderd blijft: "In elk geval voor 2016 en wie weet nog wat langer, zou best kunnen."
23 september 2015
BRON: Jack Luiten