SPIE Numac vooruitstrevend op gebied van duurzame inzetbaarheid
woensdag 23 september 2015 08:58 Binnenland
Dit is een origineel bericht van SPIE Nederland B.V.
SPIE Numac, onderdeel van SPIE Nederland, lanceerde de website duurzame inzetbaarheid voor heel Nederland. Werknemers testen op www.vitaalvakmanschap.nl hun mobiliteit, gezondheid en vitaliteit. Tijdens de week van de Ondernemer is HR Directeur Wim Bisschop is een van de gastsprekers.
Breda, 23 september 2015 - Industrieel dienstverlener SPIE Numac uit Venray vindt dat vitaliteit niks met leeftijd te maken heeft. In hun aanpak op het gebied van duurzame inzetbaarheid gaat het juist om de combinatie van verschillende aspecten, zoals lichamelijke gezondheid, psychische gezondheid en de werk-prive balans. De dialoog speelt hierin een belangrijke rol. Tijdens de Week van de Ondernemer op 24 september in Eindhoven gaat HR directeur Wim Bisschop van SPIE Numac in gesprek met 200 ondernemers over duurzame inzetbaarheid.
"Op machines kan je afschrijven, maar op mensen schrijf je eigenlijk alleen maar bij"
Onder dit motto ontwikkelde SPIE Numac hun aanpak omtrent duurzame inzetbaarheid. Volgens HR directeur Wim Bisschop moet een medewerker verschillende factoren in balans hebben, dus psychisch, lichamelijk en de werk-prive balans. Een medewerker met schulden in zijn prive situatie, kan ook een verminderde vitaliteit hebben. Vitaliteit gaat niet alleen maar over bewegen, maar in hoeverre je in balans bent met je leven. Bisschop: "Hierover gaan we de dialoog aan met de medewerker. Dit deden we met bestaande HR tools, maar twee jaar geleden lanceerden we ook de website www.vitaalvakmanschap.nl". De website geeft veel informatie en is toegankelijk voor heel Nederland. Voor de medewerkers van Numac is er een aparte toolbox met een test waarin onder andere de mobiliteit en gezondheid wordt gecheckt. De test is prive, maar elke medewerker wordt uitgenodigd voor een gesprek met de leidinggevende zodra hij/zij de test heeft gemaakt. In het gesprek bepaalt de medewerker wat hij wil bespreken en doen, bijvoorbeeld een hardloopcursus of een budgetcoach voor iemand met geldproblemen. Dit leidt tot praktische tips en oplossingen. "De website valt goed bij de medewerkers, omdat we altijd het gesprek zijn aangegaan met hen", vertelt Bisschop. Het effect is terug te zien in een ziekteverzuimdaling van rond de twee procent en een langdurige arbeidsrelatie met medewerkers. Inmiddels wordt de website ook onder de aandacht gebracht van andere bedrijven en werken ze hierin samen met MKB-Nederland.
Op weg naar duurzame inzetbaarheid
Met de campagne 'Op weg naar duurzame inzetbaarheid zetten het ministerie van Sociale Zaken, MKB Nederland en hun partners in op de veranderende arbeidsmarkt. Technologische ontwikkelingen op de arbeidsmarkt vragen veel van het aanpassingsvermogen van werkgevers en werknemers. Hoe zorg je ervoor dat medewerkers nu en in de toekomst op een goede manier duurzaam aan het werk kunnen blijven? Hiervoor zijn zaken als innovatie, bijblijven op je eigen vakgebied, betrokkenheid, gezondheid van werknemers en voortdurende uitwisseling van kennis essentieel. Betrokken medewerkers hebben meer plezier in hun werk en het stimuleren van een gezonde levensstijl kan het ziekteverzuim verminderen. Voor ondernemers is het noodzakelijk om te investeren in de verdere ontwikkeling en scholing van hun werknemers.
Week van de Ondernemer
Ruim 2000 ondernemers bezoeken woensdag 23 en donderdag 24 september de Week van de Ondernemer in Eindhoven. Het actief bevorderen van ondernemers om aan de slag te gaan met duurzame inzetbaarheid staat centraal. Trend analist Ruud Veltenaar neemt ons mee in de nieuwste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en Wim Bisschop van SPIE Numac laat zien waarom hun aanpak goed werkt. Hierna gaan ondernemers in gesprek met topsprekers en business coaches als oud-sporters Pieter van den Hoogenband en Erben Wennemars.
Over SPIE Nederland
SPIE Nederland is een dochteronderneming van de SPIE Groep, de onafhankelijke Europese leider in multitechnische dienstverlening op de gebieden van energie en communicatie. SPIE Nederland begeleidt zijn klanten in het ontwerp, de uitvoering, de exploitatie en het onderhoud van netwerksystemen en energie-, infrastructurele-, industriele- en gebouwinstallaties. SPIE Nederland behoort tot de top 3 van technische dienstverleners in Nederland.
Met ruim 38.000 medewerkers verdeeld over bijna 550 vestigingen in 35 landen genereert de SPIE Groep een geconsolideerde omzet van Euro5,22 miljard en een geconsolideerde EBITA van Euro334 miljoen in 2014.
In het segment North-Western Europe, waar 8900 medewerkers werkzaam zijn vanuit meer dan 92 vestigingen, genereert de SPIE Groep een omzet van Euro1.21 miljard in 2014.
www.spie-nl.com
www.facebook.com/SPIENederland
www.twitter.com/SPIENederland
www.linkedin.com/company/spie-nederland