LTO Nederland denkt mee over besteding 30 miljoen
De inzet van LTO Nederland over besteding van de 30 miljoen euro, die beschikbaar is gekomen uit Brussel, is helder: het geld moet geinvesteerd worden in de sectoren. Rechtstreekse uitbetaling aan boeren is volgens LTO geen optie, omdat het bedrag dan in de orde van grootte van 1.200 tot 1.300 euro per ondernemer zou liggen. Daarmee worden geen structurele problemen opgelost.
Dit hebben de LTO-bestuurders Kees Romijn (LTO Melkveehouderij) en Eric Douma (LTO Varkenshouderij) vanmiddag in Den Haag naar voren gebracht tijdens het bestuurlijk overleg met het ministerie van Economische Zaken. EZ en LTO zijn het eens over een besteding waardoor de vitaliteit en de kwaliteit van beide sectoren worden versterkt.
Het door de Europese Commissie aan Nederland toegezegde geld is bedoeld om de problemen, die bij Europese boeren zijn ontstaan door een aanhoudend slechte marktsituatie, het hoofd te bieden.
Kosten omlaag
Bij de investeringen in de sector wordt gedacht aan bijvoorbeeld duurzaamheidsinvesteringen in de melkveehouderij, ondersteuning van het plan `Vitale varkenshouderij' en het versterken van initiatieven rond mestverwerking. Uitgangspunt bij de besteding van het toegekende geld dient wat LTO betreft te zijn dat de kosten van ondernemers op hun bedrijf omlaaggaan. In LTO-verband wordt nu met elkaar besproken om de plannen concreet te maken.
LTO Nederland heeft zich vooral de afgelopen maand ingespannen om geld los te krijgen in Brussel om sectoren die in de knel zitten, zoals de varkens- en melkveehouderij, tegemoet te komen. Op 7 september jl. vond in Brussel een extra EU-Landbouwraad plaats. Het resultaat was een totaalbedrag van 500 miljoen euro, dat voor de EU-landen gezamenlijk beschikbaar zou worden gesteld.
LTO-inbreng
Tijdens de informele Landbouwraad, de afgelopen week in Luxemburg, werd duidelijk dat Nederland op 30 miljoen euro kon rekenen. LTO-voorzitter Albert Jan Maat heeft zowel in Brussel als in Luxemburg inbreng gehad. Dat gebeurde onder meer tijdens zijn overleg met Phil Hogan, de Europees Commissaris van landbouw. Ook was er voortdurend contact met staatsecretaris Sharon Dijksma en enkele van haar collega's uit andere lidstaten.
18 september 2015