Stand van zaken opvang vluchtelingen


Er melden zich veel vluchtelingen in Europa, ook in Nederland. De ongekend hoge instroom van vluchtelingen leidde tot een oproep van o.a. de staatssecretaris voor opvang van vluchtelingen. In dit bericht leest u de laatste stand van zaken in de gemeente Epe.

Op dit moment wordt onderzocht of er binnen de gemeente Epe vastgoed beschikbaar is, dat met inzet van acceptabele financiele middelen geschikt gemaakt kan worden voor de opvang van asielzoekers. Dit staat in de motie die afgelopen donderdag 17 september in de gemeenteraadsvergadering
aangenomen is. Er wordt (landelijk) onderscheid gemaakt tussen vier verschillende soorten opvang. Deze staan onderaan dit bericht opgesomd ter verduidelijking (zie kader).

Kortdurende crisisnoodopvang (72 uur opvang)

In de gemeente Epe wordt de eerste mogelijkheid - kortdurende crisisnoodopvang - onderzocht. Grotere opvanglocaties (meer dan 300 personen) die in de andere mogelijkheden genoemd worden, hebben we niet beschikbaar. Het COA bepaalt uiteindelijk of een accommodatie of gebouw geschikt is voor
opvang. Een accommodatie moet altijd voldoen aan bepaalde eisen, bijvoorbeeld op het gebied van brandveiligheid, sanitaire voorzieningen etc.

De gemeente heeft op dit moment contacten met eigenaren van verschillende locaties om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor kortdurende crisisnoodopvang.

Versnelde huisvesting van vergunninghouders

Daarnaast kijkt de gemeente naar (tijdelijk) extra mogelijkheden als het gaat om de (permanente) huisvesting van asielzoekers die al een verblijfsvergunning hebben. Op dit moment zitten er verspreid in het land veel mensen in AZC's die al een vergunning hebben, maar nog geen huisvesting. Als
die mensen (tijdelijk) versneld gehuisvest kunnen worden, komen deze plekken in de AZC's vrij voor de nieuwe stroom vluchtelingen (die nog geen vergunning hebben).

Hoe werkt de reguliere huisvesting?

Iedere gemeente heeft jaarlijks de verplichting om, op basis van haar inwoneraantal, een bepaald aantal mensen (asielzoekers) met een vergunning te huisvesten. Sommige gemeenten voldoen (nog) niet aan deze verplichting, of lopen hierin achter. De gemeente Epe voldoet op dit gebied aan deze
verplichting.

De gemeente en Triada doen samen hun best om nu extra huisvesting te zoeken in onze gemeente voor deze vergunninghouders, zodat er in de AZC's weer meer plekken vrijkomen. Het gaat dan om versnelde, tijdelijk extra huisvesting voor vergunninghouders. Hierbij is aandacht om verdringing van
sociale huurwoningen te voorkomen. Voor deze tijdelijke huisvesting wordt vooral ook gekeken naar alternatieve huisvesting, tot men kan verhuizen naar de permanente huisvesting. De permanente huisvesting kan dan ook weer in een andere gemeente zijn.

Hulpgoederen en/of vrijwilligerswerk

Veel mensen willen `iets doen' om de vluchtelingen te helpen in Nederland. Vluchtelingenwerk heeft altijd behoefte aan vrijwilligers. Op de website van Vluchtelingenwerk Oost Nederland (www.vwon.nl) vindt u alle actuele vacatures bij u - ook in de gemeente Epe - in de buurt.

Het Rode Kruis cooerdineert de giften. Zij heeft inmiddels zoveel spullen ontvangen, dat er nu vooral behoefte is aan (financiele) donaties. Kijk ook op de website www.hulpvoorvluchtelingen.nl voor meer informatie.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Verschillende soorten opvang

1. Kortdurende crisisnoodopvang

* Deze opvang is in beginsel bedoeld voor 72 uur, waarna vluchtelingen kunnen doorstromen naar de andere vormen van opvang. Dit zijn locaties (sporthallen e.d.) die `normaal' incidenteel worden gebruikt voor bevolkingszorg bij rampen of crises.

2. Noodopvang

* Hallen en locaties voor de duur van 6-12 maanden met een opvangcapaciteit voor tussen de 300-600 bewoners. Bij voorkeur in de directe nabijheid van een mogelijke tijdelijke of reguliere opvanglocatie.

3. Tijdelijke opvang

* Accommodaties voor de duur van een tot twee jaar met een opvangcapaciteit van 300 - 800 bewoners, waarvan de exploitatie deels door de verhurende eigenaar wordt gevoerd.

4. Reguliere opvang

* Een asielzoekerscentrum (AZC) dat door het COA wordt geexploiteerd voor een termijn vanaf twee jaar met een opvangcapaciteit van 600-1500 personen. Let wel: met reguliere opvang wordt dus weer iets anders bedoeld dan de reguliere huisvesting (dat in de tekst hierboven genoemd wordt).

Eerder verschenen berichten

* Problematiek rond vluchtelingen