Tips bij het stoken van houtkachels en open haarden, hoe voorkom je ..
Het stoken van hout via open haard of kachel brengt warmte en gezelligheid in huis. Maar wist u dat het stoken van hout ook gezondheidsklachten en veiligheidsproblemen kan veroorzaken? Daarom is van belang om te voorkomen dat u of uw directe woonomgeving overlast van het stoken van hout
ondervindt.
Gezondheid
Verbranding vereist veel zuurstof: zorg daarom voor een goede ventilatie tijdens het stoken.
De gassen die vrijkomen tijdens het verbrandingsproces bevatten fijn stof en verslechteren de luchtkwaliteit binnen en buiten uw huis. Wanneer op onverantwoorde wijze wordt gestookt, neemt het gehalte koolmonoxide, dioxine, metaalverbindingen, zoutzuur en formaldehyde in de rook toe. Hierdoor
lopen mensen met ademhalingsziekten en jonge kinderen een verhoogd gezondheidsklachten.
Veilig en verantwoord stoken
Door rekening te houden met de volgende aandachtspunten, stookt u veilig en verantwoord: Gebruik voor een doelmatige verbranding de volledige capaciteit van de kachel: zuinig stoken veroorzaakt roetaanslag in het schoorsteenkanaal, wat tot zware luchtverontreiniging en zelfs brand kan leiden.
Zorg daarom dat de capaciteit van uw kachel is afgestemd op de grootte van de ruimte die verwarmt wordt: gebruik liever een kleine kachel die voluit brandt dan een grote kachel die wordt gedempt.
* Gebruik een goed en schoon rookkanaal dat aan de vereisten uit het Bouwbesluit voldoet.
* Gebruik alleen schoon hout dat vuistdik is en minstens anderhalf jaar heeft gedroogd.
* Gebruik nooit de volgende houtsoorten: vochtig, geverfd, gebeitst of geimpregneerd hout, spaanplaat, triplex of hardboard; hierbij komen veel schadelijke stoffen vrij.
* Allesbranders bestaan niet, alleen het stoken van hout en kool zijn toegestaan. Plastic, papier en textiel zijn ongeschikt voor verbranding en dienen via de reguliere inzameling te worden ingeleverd.
* Stook niet bij windstil of mistig weer; de rook blijft dan in de omgeving hangen; houdt tevens rekening met de windrichting in verband met uw woonomgeving.
* Zorg voor voldoende ventilatie: open een raam of rooster en zorg voor voldoende toevoer van lucht naar de kachel en uitlaatklep van de schoorsteen.
* Leeg regelmatig de aslade en laat het rookkanaal van uw kachel of open haard minstens jaarlijks door een erkende schoorsteenveger reinigen; dit voorkomt schoorsteenbranden.
* Let op de kleur van de rookuitstoot: een goede verbranding geeft nagenoeg geen rook; een donkergrijze of zwarte kleur wijst op verkeerde brandstof of onvolledige verbranding.
* Laat u door een specialist adviseren bij het installeren van open haard, kachel en rookkanaal.
Overlast door rook
Ondervindt u hinder door het stookgedrag van uw buren, ga dan eerst zelf een gesprek met hen aan. Vaak kunnen er onderling afspraken worden gemaakt om de overlast op te heffen of te verminderen; bijvoorbeeld door het stoken te beperken tot bepaalde uren van de dag of het aanpassen van het
rookkanaal.
Als u er samen toch niet uitkomt, dan kunt u een klacht indienen bij de gemeente. U dient dan in ieder geval aan te geven, welk perceel de overlast veroorzaakt en te motiveren waarom er sprake is van overlast. Wij kunnen echter alleen controleren op naleving van het Bouwbesluit (zie:
www.bouwbesluitonline.nl/), door vast te stellen of de bouwconstructie en het rookkanaal voldoen aan de gestelde eisen. Dit is doorgaans het geval en beperkt de mogelijkheden van de gemeente om handhavend op te treden. Het gebruik van prive-eigendommen, zoals een kachel of open haard, valt
namelijk onder het civiele recht - hierin heeft de gemeente geen bevoegdheid.
Vragen
Hebt u vragen over dit onderwerp, neemt u dan contact op met een van de medewerkers van het Team Toezicht & Handhaving. Zij zijn telefonisch bereikbaar via tel. 035-5481611.