Versperringsblokken terug in Anton van Duinkerkenpark
Inge Deelen
Vanaf woensdag 23 september worden er drie versperringsblokken teruggeplaatst in het Anton van Duinkerkenpark. Dit is een van de laatste onderdelen van de revitalisering van het park, waar het ontwerp van tuinarchitect Lieven Roseels een belangrijk onderdeel van heeft uitgemaakt.
Langs het riviertje de Zoom ligt een tankversperring waarvan jaren geleden drie blokken zijn weggehaald in verband met de realisatie van het Bergbezinkbassin en de bijbehorende afvoer naar de Zoom. "Deze blokken van de tankversperring worden nu teruggeplaatst waardoor weer een stukje erfgoed
uit het oorlogsverleden in ere wordt hersteld", aldus wethouder Patrick van der Velden. De versperringsblokken zijn tijdens WOII in het Stadspark geplaatst. Ze vormden in een 700 meter lang lint langs het water een verdediging zodat tanks het water niet konden oversteken. Dit lint van
versperringsblokken werd onderbroken door de Lincolnburg, een ontwerp Lieven Rosseels (1843-1877) tuinarchitect van het stadspark Anton van Duinkerken.
Zowel de brug als de versperringsblokken hebben in 2007 de gemeentelijke monument status gekregen. Jaarlijks vindt bij de brug door overlevende van het Lincoln Regiment een samenkomst plaats.
Revitalisering Anton van Duinkerkenpark
Het Anton van Duinkerkenpark is in de afgelopen jaren gerevitaliseerd. De vijver is gebaggerd en de oeverconstructies zijn vernieuwd. Ook is de brug naar het eiland weer in goede staat gebracht. De komende periode wordt het nog groen aangepakt.