Ruim 200.000 ouderen zien wekenlang niemand
maandag 21 september 2015 15:21 Binnenland
Dit is een origineel bericht van Nationaal Ouderenfonds
BUNNIK - Wekenlang niemand spreken, hooguit eens per maand een bezoekje krijgen. Voor veel mensen is het onwerkelijk, maar voor zo'n 200.000 ouderen in ons land is het de harde realiteit. Zij voelen zich extreem eenzaam. Het Nationaal Ouderenfonds vraagt daarom in de Week tegen Eenzaamheid, die donderdag 24 september van start gaat, met diverse acties aandacht voor deze grote groep senioren, die niet mag worden vergeten en roept mensen op om in de eigen omgeving ook oog te hebben voor de eenzame oudere buurman- of vrouw.
De cijfers zijn schrikbarend. Ruim een miljoen ouderen in Nederland zijn eenzaam, van wie 200.000 extreem eenzaam. Van de ouderen, die in een zorginstelling wonen, krijgen er zo'n 10.000 nooit bezoek. Een op de vijf bewoners van een verzorgingshuis komt minder dan eens per maand buiten en sommige ouderen komen maar een keer per jaar buiten bij gebrek aan familie, vrienden en vrijwilligers. Eenzaamheid is niet alleen heel treurig, maar ook slecht voor de gezondheid. Het verhoogt de bloeddruk, het stressniveau en de kans op een depressie. Uit onderzoek blijkt dat eenzame ouderen 14 procent meer risico hebben op een vroegtijdige dood dan een gemiddelde persoon.
Goedgemutste Breicampagne
In de Week tegen Eenzaamheid hoopt het Nationaal Ouderenfonds de grote problematiek rondom eenzaamheid dan ook op de kaart zetten. Dit begint op donderdag 24 september met de tiende editie van de Goedgemutste Breicampagne in samenwerking met innocent. Iedereen wordt hierbij opgeroepen mini-mutsjes te breien voor eenzame ouderen. Deze mutsjes worden vervolgens op de flesjes van innocent geplaatst en in de winkel verkocht, waarna van ieder verkocht flesje twintig cent naar het Nationaal Ouderenfonds gaat. De aftrap vindt donderdagmiddag plaats op Amsterdam Centraal Station, waar die middag een speciale breiplek is ingericht. De campagne sluit naadloos aan op een van de succesvolle projecten van het Nationaal Ouderenfonds: Samen Breien. In tal van plaatsen in Nederland heeft het Ouderenfonds inmiddels breiclubs opgezet. Ouderen die soms al jaren geen breipennen meer hadden aangeraakt, komen nu wekelijks bij elkaar en genieten naast het breien ook vooral van de gezelligheid.
Ouderenvak FC Utrecht
Zaterdag 26 september opent FC Utrecht in haar Stadion Galgenwaard een speciaal tribunevak voor ouderen. Het ouderenvak is een initiatief van FC Utrecht en het Nationaal Ouderenfonds en biedt ouderen de kans rustig een wedstrijd bij te wonen. Zo zijn er veel ouderen, die graag weer eens een wedstrijd zouden bijwonen, maar dit om diverse redenen (parkeren, drukte, gedrang, trappen) nooit doen. Door de komst van het speciale ouderenvak, waar mensen vlakbij kunnen worden afgezet en dat over een 'rollatorgarderobe' beschikt, kunnen senioren weer gezellig samen voetbal kijken.
75e BoodschappenPlusBus
In Amsterdam gaat op woensdag 30 september de 75e BoodschappenPlusBus van het Nationaal Ouderenfonds rijden. Met deze bus, die ter beschikking is gesteld aan Dynamo Samen op Stap, kunnen oudere Amsterdammers met een beperking samen uitstapjes maken of boodschappen doen. Met de BoodschappenPlusBussen probeert het Nationaal Ouderenfonds te voorkomen dat ouderen, die zelf niet meer zo mobiel zijn, weinig buiten komen en daardoor in een sociaal isolement belanden.
Nationale Ouderendag
Als afsluiting van de Week tegen Eenzaamheid vindt op vrijdag 2 oktober de Nationale Ouderendag plaats. Op deze dag worden ruim 1200 wensen van ouderen door vrijwilligers in vervulling gebracht. Het Ouderenfonds vindt het van belang om in deze tijd, waarin mensen steeds langer zelfstandig moeten blijven wonen en waarin de zorg wordt uitgekleed, juist ook mooie momenten te creeren. Zo doet wat extra aandacht wonderen.