Vrijheid en gifg in de Nacht van Kunst & Kennis
De Nacht van Kunst & Kennis op 19 september is extra feestelijk vanwege de viering het 88e lustrum van de Leidse universiteit. In het Academiegebouw draait het om het lustrumthema Vrijheid in vier tweegesprekken. En in de Stadschouwburg feliciteert De Veenfabriek de Leidse universiteit met een muziektheatervoorstelling over de Leidse gifmengster Goeie Mie.
Tweegesprekken over Vrijheid
Niet de minste en soms verrassende duo's zijn het, die in het Academiegebouw over het thema Vrijheid praten. Geen debatten in het halve uur dat voor elk duo is gereserveerd, het worden echte gesprekken waarin niemand gelijk hoeft te krijgen. Jelte Sondij (Rambam en de Jakhalzen van De Wereld Draait Door) leidt de gesprekken in goede banen.
* `En toch beweegt zij!': filosoof prof. Andreas Kinneging en NRC-columnist en publicist Bas Heijne
* Immigratie & vrijheid: `migratieprofessor' Leo Lucassen en Ghanees artiest, dichter, blogger en motivational speaker Kno'Ledge Ceasare (Jerry King Luther Afriyie)
* Online data & vrijheid: hoogleraar Recht en Informatica en big data-specialist Jaap van den Herik en Arjen El Fassed, voormalig Groen Links-kamerlid en voorvechter voor meer transparantie op internet
* Angst & Vrijheid: hoogleraar Arabisch Petra Sijpesteijn en Bas Heijne
De Nacht van Kunst en Kennis 2014: veel publiek bij de 3D-printer
De Nacht van Kunst en Kennis 2014: veel publiek bij de 3D-printer
Goeie Mie
De Universiteit Leiden en de Leidse gifmengster Goeie Mie worden voor een keer aan elkaar gekoppeld: het gerenommeerde Leidse muziektheatergezelschap De Veenfabriek feliciteert de universiteit met een voorstelling over moordenares Maria Swanenburg. Rond 1900 lieten 27 mensen het leven nadat deze vrouw, die Goeie Mie als bijnaam had, een verzekering op hun leven had afgesloten. Nog eens tientallen bleven hun hele leven last houden van Goeie Mie's pogingen tot vergiftiging. Leidse wetenschappers geven duiding door de vertellen over de werking van giftige stoffen in het lichaam en crimineel gedrag van toen en nu.
Science on Line en The New Scientist zijn ook present in de Stadsschouwburg. Wat Science on Line op het verjaardagsfeestje voor de universiteit gaat doen blijft nog even geheim. The New Scientist wijdt haar bijdrage geheel en al aan het studentendrankje bier.
Tekening uit een 'stripverhaal' over Goeie Mie
Tekening uit een 'stripverhaal' over Goeie Mie
Lustrumroute voor De Nacht
Zie je in de Nacht van Kunst & Kennis bij zo'n groot aanbod van activiteiten door de Kunstbomen de Kennisnacht niet meer (of omgekeerd)? Dan kun je een van de van te voren uitgestippelde routes van elkaar opvolgende activiteiten lopen. Een daarvan is de Lustrumroute, met speciale aandacht voor de extra toegevoegde lustrumonderdelen. Speciaal aanbevolen door Carel Stolker, de rector magnificus van de universiteit.
Leidse ontdekkingen
Een primeur: Leiden krijgt er een nieuwe wandelroute bij, en wel langs ruim twintig locaties waar wetenschappers belangrijke ontdekkingen hebben gedaan. De lancering daarvan vindt plaats in de Nacht van Kunst & Kennis, op een speciale VIP-bijeenkomst. Natuurlijk ontbreekt in deze wandelroute 'Leidse ontdekkingen' het Kamerlingh Onnesgebouw aan de Steenschuur niet. Daar bereikte prof. Heike Kamerlingh Onnes de laagste temperatuur tot dan toe (-273oC) en ontdekte hij dat er materialen zijn die bij zeer lage temperaturen hun weerstand tegen de geleiding van elektriciteit verliezen: de supergeleiding. Kamerlingh Onnes kreeg er de Nobelprijs voor. Aan de Garenmarkt woonde prof. Johan Thorbecke. Hij zette de parlementaire democratie zoals we die nu kennen in de steigers. De route voert ook naar plekken die je niet direct verwacht, bijvoorbeeld naar Jan Vossensteeg 30. Daar ontdekte prof. Johannes van der Waals de moleculaire thermodynamica. Lego op moleculair niveau. Ook hij kreeg de Nobelprijs. Uit de wandeling blijkt dat alle belangrijke ontdekkingen nog steeds actueel zijn. Bij de gebouwen komen borden te staan en er is een app in ontwikkeling voor wie meer informatie over een specifieke ontdekking wil hebben.
Het publiek kijkt in de Nacht van Kunst & Kennis naar een proef (2014)
Het publiek kijkt in de Nacht van Kunst & Kennis naar een proef (2014)
(14 augustus 2015/CH)
Zie ook
* Nacht van Kunst & Kennis
* 88e lustrum van de Universiteit Leiden