Rijksvertegenwoordiger Isabella en secretaris-generaal Van Zwol bezoeken Sint Eustatius om het Plan van Aanpak te bespreken
Op maandag 14 september hebben de Rijksvertegenwoordiger, Gilbert Isabella, en secretaris-generaal van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Richard van Zwol, een extra bezoek gebracht aan Sint Eustatius om het Plan van Aanpak te bespreken met het Bestuurscollege en de Eilandsraad. Op 1 september heeft Rijksvertegenwoordiger Gilbert Isabella het Plan van Aanpak met betrekking tot de financiele en administratieve problemen van Sint Eustatius voorgelegd aan Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het Plan van Aanpak is opgesteld door de Stuurgroep.
"De voorgestelde actiepunten uit het Plan van Aanpak moet leiden naar de verbetering van de bestuurlijke inrichting en besluitvorming processen op Sint Eustatius.
1. Het Plan van Aanpak beschrijft in het kort op welk wijze `goed bestuur' kan worden bevorderd en ondersteund.
2. De benoemde actiepunten zijn gebaseerd op en sluiten vooral aan op eerder geconstateerde knelpunten die ook vanuit bestuurlijke, ambtelijke en signalen van inwoners van het eiland naar voren zijn gebracht
3. Een groep experts zal de details van het financieel beleid, dat onderdeel maakt van het Plan van Aanpak, verder uitwerken.
4. De Minister heeft deze week het Plan van Aanpak naar het Bestuurscollege gestuurd met het verzoek te starten met de implementatie van het plan. ", aldus Isabella.
Tijdens dit extra bezoek spraken Isabella en Van Zwol met de Gezaghebber, de gedeputeerden, de eilandsraad, de eilandsecretaris en de griffier om extra toelichting te geven over het doel van het Plan van Aanpak, met de focus op het belang van het eiland en de bevolking van Sint Eustatius.
"Wij hebben alle betrokken partijen proberen te overtuigen waarom uitvoering van het plan van belang is. Ik heb toegelicht dat het plan algemeen is opgesteld juist om het Bestuurscollege ruimte te bieden om de uitvoering van de actiepunten zelf nader in te vullen. Nederland steekt daarvoor de hand uit naar de bestuurders van het eiland om vooruit te komen en gericht aan de slag te gaan.
"Er is geen sprake van een boycot, in tegendeel; Nederland is juist bereid om ondersteuning te bieden waar nodig en samen met bestuurders (Bestuurscollege) aan de slag te gaan. Vanzelfsprekend horen daar een aantal randvoorwaarden bij. Ik wil daarom ook wegblijven van allerlei uitspraken en opmerkingen die het tegendeel beweren", zegt Isabella.
Het Plan van Aanpak is openbaar zodat u zelf kunt lezen welke actiepunten er zijn benoemd. Het wordt ook vertaald in het Engels . Het is nu van belang dat het Bestuurscollege zelf snel een besluit neemt over het uitvoeren van het Plan van Aanpak. Ik heb als Rijksvertegenwoordiger met steun vanuit Den Haag alle medewerking daarbij toegezegd ", aldus Isabella.
Het bezwaarschrift wat door het Bestuurscollege is ingediend zal tijdens een officiele hoorzitting op het eiland worden behandeld. De commissie zal daarna een advies voor de Minister opstellen die dan een besluit neemt.
Deze procedure staat los van de uitvoering van het Plan van Aanpak. Het is goed om die twee processen goed van elkaar te onderscheiden.
Uit de gevoerde gesprekken is gebleken dat zowel de gedeputeerden als de fracties die deel uitmaken van de coalitie dit eerst willen bespreken in coalitieverband.
"Tijdens het gesprek met leden van de Eilandsraad is ons toegezegd dat men wil samenwerken met Nederland om de problemen van het eiland op te lossen.
Naar ons idee biedt het Plan van Aanpak hiervoor goede aanknopingspunten. "onze beiden handen steken wij uit naar het bestuur van het eiland om in het belang van de bewoners, samen verder te komen", aldus Isabella