Met grote sprongen naar een duurzaam Myanmar
Gepubliceerd op: 17 september 2015 | Gewijzigd op: 18 september 2015
Myanmar is een van de weinige landen zonder een wetgeving voor milieueffectrapportage. Met een nieuwe wet zal dit binnenkort veranderen. En Nederland draagt hier haar steentje aan bij.
Overleg met de samenleving is nieuw in Myanmar. Het innovatieve in de nieuwe wet is de integratie van sociale aspecten in milieueffectrapportage. Dit betekent dat de overheid in de toekomst geen milieueffectrapportages, maar milieu- en sociale effectrapportages gaat uitvoeren. Het nieuwe beleid van de overheid van Myanmar richt zich op de ontwikkeling van het land op een duurzame wijze zonder milieuvervuiling.
Samenwerking water-, olie- en gassector
De Nederlandse Commissie voor de milieueffectrapportage (MER) gaat de Myanmarese overheid steunen met het delen van kennis en ervaring. Op verzoek van de overheid gaat de commissie zich richten op de watersector en de olie- en gassector, belangrijke sectoren voor Myanmar.
Myanmar verwacht in de toekomst 'offshore' olie- en gasvoorraden te vinden. De regering in de hoofdstad Naypyidaw wil deze sector op een milieuvriendelijke en sociaal acceptabele manier ontwikkelen. Een milieu- en sociale effectrapportage is het meest geschikte beleidsinstrument hiervoor. Tijdens dit project zal de MER een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van richtlijnen in de olie- en gassector. Nederland hoopt hiermee te anticiperen op de vondst van grote voorraden olie en gas in de kustwateren van Myanmar.
Nederland steunt projecten in watersector
Nederland steunt Myanmar ook met een aantal projecten in de watersector. Voor sommige van deze projecten is ook een milieu- en sociale effectrapportage nodig. Hierin werkt men alternatieven uit en identificieert men mitigerende maatregelen. De MER gaat de Myanmarese overheid en andere lokale actoren steunen bij de uitvoering van deze rapportages. Hiermee draagt Nederland bij aan de behoefte in Myanmar om kundigheid op dit terrein te realiseren.
Het project draagt bij aan de Hulp & Handel agenda van Minister Ploumen. De MER, in opdracht van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), draagt hieraan bij. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken is de financierder.