Fietsdiefstal? We leggen hem vast!
Jaarlijks komen er bij de politie in Helmond zo'n 1.000 aangiftes van gestolen (brom)fietsen binnen. Dat zijn er gemiddeld bijna drie per dag.
Reden genoeg voor gemeente Helmond, politie en Stichting Stadswacht Helmond om samen een vuist te maken tegen fietsdiefstal. Dat gebeurt onder het motto `Fietsdiefstal? We leggen hem vast!'.
Belangrijke rol voor inwoners en bezoekers van Helmond
Bij het tegengaan van fietsdiefstal is ook een belangrijke rol weggelegd voor de inwoners en bezoekers van Helmond. Want alleen samen kunnen we fietsdiefstal tegengaan. Het motto `We leggen hem vast' heeft dan ook meerdere betekenissen:
1. Het is belangrijk dat fietsers hun fiets goed vastleggen met een ketting of kabelslot. Hierdoor maak je het voor de fietsendief een stuk moeilijker.
2. De fietsendief wordt vastgelegd, met camera's en als dat niet genoeg is in de politiecel.
3. Als je fiets toch gestolen is, is het belangrijk om de aangifte vast te leggen. Dit helpt bij het opsporen van de fiets en de dief.
4. Gestolen fietsen worden vastgelegd in een register. Aan de hand daarvan controleert Stichting Stadswacht Helmond op de verkoop van gestolen fietsen (heling). Hierdoor wordt het minder aantrekkelijk om fietsen te stelen.
Graveeracties
Op de zaterdagen 26 september en 3 en 17 oktober kunnen fietsers gratis hun fiets laten graveren in Helmond. De locaties worden vooraf aangekondigd op de Facebook-pagina van gemeente Helmond en via Twitter @gemeentehelmond. Op vertoon van een identiteitsbewijs wordt de fiets gratis gegraveerd.
Zo ligt ook dat vast. Eerder waren er al graveeracties op 11 juli en op 12 september.
Hotspots
De gezamenlijke aanpak en de hulp van de inwoners en bezoekers van Helmond moet ervoor zorgen dat er veel minder fietsen gestolen worden. De aanpak richt zich met name op zogenaamde `hotspots', plekken waar veel fietsen gestolen worden. Fietsers worden daar gewaarschuwd voor fietsdiefstal. Ook
op andere plekken wordt aandacht besteed aan fietsdiefstal, bijvoorbeeld met posters langs de weg, op social media en via advertenties in weekbladen.
Eerste resultaten zijn positief
De aanpak is in juli gestart en op het eerste oog lijkt dit al effect te hebben. Ten opzichte van 2014 is het aantal fietsdiefstallen in augustus gedaald van 90 vorig jaar naar 70 dit jaar en in september van 115 in de hele maand vorig jaar naar 28 in de eerste tien dagen van de maand dit
jaar.
Beter Benutten Vervolg
De campagne tegen fietsdiefstal wordt mede mogelijk gemaakt dankzij het programma Beter Benutten Vervolg. In dit programma werken Rijk, regio en bedrijfsleven samen om de bereikbaarheid in de drukste regio's te verbeteren. Het doel is files op de drukste punten te verminderen en
reistijdverbetering van deur tot deur in de spits te realiseren. Het stimuleren van het fietsgebruik draagt daar aan bij en het terugdringen van fietsdiefstal is daar weer een onderdeel van. Gemeente Helmond trekt bij de aanpak van fietsdiefstal samen op met de gemeente Gemert-Bakel. Daar vond
afgelopen zaterdag een fietsgraveeractie plaats, waar zo'n honderd mensen gebruik van maakten.
* Meer informatie en tips over het veilig stallen van de fiets