Biologische cosmetica uit Limpopo

Gepubliceerd op: 15 september 2015 | Gewijzigd op: 17 september 2015

Een aantal jaar geleden zagen Cremer Oleo en haar lokale partners unieke kansen in de kansarme Limpopo-regio in Zuid-Afrika. Zij hadden het plan er grondstoffen te verbouwen en te bewerken voor de biologische cosmetica.

Met het Private Sector Investment programma (PSI) lukte het om in 2010 het project Botanica Natural Products op te zetten.

Botanica

Botanica verbouwt op circa 10 hectare grond zijn zogenoemde Bulbine frutescens planten. Hieruit verkrijgt het gel die het verwerkt tot puur organische grondstoffen voor cosmetica. Dit gebeurt op een sociaal en ecologisch verantwoorde manier. De resten van de plant verwerkt Botanica tot mest en gebruikt het op eigen land.

EcoCert

Het proces is EcoCert gecertificeerd. Het Botanicaproject heeft circa 60 directe banen opgeleverd en meer dan de helft van de werknemers is vrouw. Naast financiele groei ervaren de medewerkers ook een groei in kennis; zij krijgen naast werkgerelateerde trainingen, ook EHBO-workshops en informatie over hiv/aids en gezinsuitbreiding aangeboden.

Awards

Het project was tot 2014 in beheer bij PSI en is uitgegroeid tot een zeer succesvolle onderneming. Dit blijkt ook uit de diverse awards die zij hebben gewonnen: 'Best indigenous plant product 2014', de 'SEED Initiative's Social Enterprise and Accelerator Award' en de 'AfricaGrowth Institute Business Innovation Award'.

Moringaolie

Inmiddels is Botanica aan het uitbreiden en investeert het in Moringaolie. Die olie wordt verkregen uit de noten van de Moringaboom. Ook wordt het gebruikt als ingredient voor de cosmetica-industrie. De noten worden gekocht in de omliggende dorpen, wat weer leidt tot inkomensverbetering voor de lokale bevolking.